Zoekwoorden onderzoek – 4 tips om SEO keywords te vinden

content schrijven
Zoekwoorden zijn de basis van SEO. Als niemand zoekt naar waar jij over schrijft, krijgt je geen verkeer van Google, hoe hard je ook probeert. Daarom is het belangrijk voordat je begint te schrijven, om eerst zoekwoorden onderzoek te doen. Hierbij kijk je welke zoekwoorden (keywords) er het meeste naar gezocht worden en welke de meeste concurrentie hebben.

Inhoud

Wat is zoekwoorden onderzoek?

Zoekwoordonderzoek is het proces van het ontdekken van woorden en woordgroepen (ook wel ‘zoekwoorden’ genoemd) die mensen gebruiken in zoekmachines, zoals Google, Bing en YouTube.

Zoekwoordonderzoek kan zoekopdrachten waar jij op wilt richten, de populariteit van deze zoekopdrachten, de moeilijkheidsgraad van hun rangschikking en meer aan het licht brengen.

Zoekwoordonderzoek vertelt je welke onderwerpen mensen belangrijk vinden en hoe populair die onderwerpen zijn bij jouw publiek. Door woorden te onderzoeken die een groot aantal zoekopdrachten per maand krijgen, kun je jouw website inrichten op deze onderwerpen.

Waarom is zoekwoordenonderzoek belangrijk?

Zoekwoordonderzoek is de enige manier om erachter te komen wat mensen in zoekmachines typen. Je moet dit weten om te voorkomen dat je content maakt over dingen waar niemand naar op zoek is. Veel website-eigenaren maken die fout, en het is waarschijnlijk een groot deel van de reden waarom meer dan 90% van de pagina’s op het internet geen verkeer van Google krijgen.

Zoekwoordonderzoek helpt je ook om vragen te beantwoorden als:

  • Hoe moeilijk zal het zijn om op dit zoekwoord te ranken?
  • Hoeveel verkeer krijg ik waarschijnlijk als ik rank voor dit zoekwoord?
  • Wat voor soort inhoud moet ik maken om te ranken voor dit zoekwoord?
  • Is het waarschijnlijk dat mensen die op dit zoekwoord zoeken, uiteindelijk mijn klanten worden?

1. Hoe vind je zoekwoorden ideeën?

Zoekwoorden onderzoek begint met nadenken over hoe potentiële klanten jouw bedrijf of website moeten vinden. Je kunt vervolgens zoekwoord tools gebruiken om die ideeën verder uit te werken en nog meer zoekwoorden te vinden.

Om dit proces te starten, moet je nadenken over de onderwerpen waarvoor je wilt ranken. Je bedenkt ongeveer 5-10 onderwerpen waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn voor jouw bedrijf, en vervolgens gebruikt je die onderwerpen om een aantal specifieke zoekwoorden te bedenken.

Hier onder een aantal methodes om dit te doen.

Zoekwoorden van concurrenten

Kijken naar welke zoekwoorden veel verkeer naar jouw concurrenten sturen, is meestal de beste manier om te beginnen met zoekwoorden onderzoek. Eerst moet je jouw concurrenten identificeren. Zoek gewoon op Google naar een van jouw service of product zoekwoorden en kijk wie er bovenaan de pagina staat.

Kijk goed hoe je dit doet. Als je bijvoorbeeld koffieapparaten verkoopt, vind je mogelijk meer daadwerkelijke concurrenten in de zoekresultaten voor ‘cappuccino-apparaat’ dan ‘cappuccino’. Als je grote merken zoals bol.com of de Telegraaf ziet rangschikken voor jouw zoekwoord, moet je ze niet noodzakelijkerwijs als concurrenten behandelen. Zoek altijd naar websites die op die van jou lijken.

Zodra je een paar websites hebt gevonden die jij als concurentie beschouwd, kun je deze websites één voor één opzoeken in zoekwoorden tools. Je ziet hier dan hun best gevonden pagina’s en een geschat maandelijks zoekverkeer wat ze daarop krijgen. (lees hieronder verder over deze zoekwoorden tools)

zoekwoorden onderzoek concurrentie

Gerelateerd zoekopdrachten

Nu je een lijst met onderwerpen hebt, typ je ze allemaal in Google en kijk je welke termen Google je voorstelt. Dit zijn geweldige zoekwoorden om aan uw lijst toe te voegen.

Waarom? Want als Google een zoekwoord voorstelt, weet je dat veel mensen ernaar zoeken:

Google autosuggesties
Google Gerelateerd zoekopdrachten

Maar je hoeft niet te stoppen met Google autosuggesties en gerelateerde zoekopdrachten. Je kunt ook zoekwoordsuggesties vinden met YouTube autosuggesties:

YouTube autosuggesties

En Bing:

Bing autosuggesties

Wikipedia

Wikipedia is een handige website om zoekwoorden te vinden. Waar anders kun je artikelen vinden die zijn samengesteld door duizenden experts uit de industrie.

Ga eerst naar Wikipedia en typ een breed zoekwoord in. Dat brengt je naar het Wikipedia-item voor dat brede onderwerp. Zoek vervolgens naar het gedeelte ‘inhoud’ van de pagina. Dit gedeelte geeft een overzicht van de subonderwerpen die op die pagina worden behandeld.

zoekwoorden onderzoek op Wikipedia

En sommige van de subonderwerpen die hier worden vermeld, zijn geweldige zoekwoorden die op een andere manier moeilijk te vinden zijn. Je kunt ook op enkele van de interne links op de pagina klikken om de inhoudsopgave van andere, nauw verwante artikelen te bekijken.

Wanneer je op die link klikt, zul je merken dat de inhoudsopgave voor de pagina Koffiebereiding nog meer trefwoorden bevat die je aan uw lijst kunt toevoegen.

Forums & Facebookgroepen

Forums zijn een andere plek om te weten te komen wat er speelt en wat er het meeste gevraagd wordt. Als je de meest gestelde vragen weet, dan kun je daar op in spelen door de juiste zoekwoorden erbij te vinden en er goede artikelen over schrijven. 

Er zijn nog een aantal grote forums, maar de meeste kleinere forums zijn erg inactief en hebben zich meer verplaatst naar Facebook groepen. Neem deel aan niche gerelateerde Facebook groepen om te zien wat er besproken en gevraagd wordt.

2. Handige zoekwoorden onderzoek tools

Zoekwoordonderzoek SEO-tools kunnen je helpen meer zoekwoordideeën te bedenken op basis van exacte zoekwoorden en zoekwoordgroepen op basis van de ideeën die je tot nu toe heeft gegenereerd. Hieronder een aantal van deze zoekwoorden onderzoek tools.

Google Zoekwoordplanner

De Zoekwoordplanner van Google is de meest betrouwbare bron van online zoekwoordinformatie. Dat komt omdat, in tegenstelling tot de meeste andere tools, de gegevens die je van de Zoekwoordplanner krijgt rechtstreeks van Google komen.

Het grote nadeel van de Google Zoekwoordplanner is dat het is ontworpen om mensen te helpen met hun Google-advertentiecampagnes en niet met SEO. Dat gezegd hebbende, je kunt deze tool nog steeds gebruiken om lijsten met zoekwoordideeën te krijgen.

Google Zoekwoordplanner​

Ubersuggest

Ubersuggest genereert zoekwoordideeën uit de zoeksuggesties van Google. Maar het geeft je ook gegevens over elk zoekwoord (zoals zoekvolume, CPC, moeilijkheidsgraad van zoekwoorden en meer).

Ubersuggest zoekwoorden onderzoek SEO tool

SEMrush

Als je wilt investeren in een betaalde tool voor zoekwoorden, kun je het beste SEMrush gebruiken. Dat komt omdat SEMrush je veel tijd zal besparen. In plaats van willekeurige zoekwoorden in een tool te stoppen, laat SEMrush je namelijk de exacte zoekwoorden zien waarvoor een site al scoort.

Dus als je een site hebt waar je mee concurreert in Google, plaats deze dan gewoon in SEMrush. Vervolgens kun je dus precies zien met welke zoekwoorden je het beste kunt scoren.

Semrush keyword magic zoekwoorden onderzoek SEO

Keyword Tool

Keyword Tool heeft een gratis optie om zoekworden te vinden, voor zowel Google, YouTube, Bing en zelfs Instagram en Twitter. Wil je meer data inzien, dan dien je er ook voor te betalen, net zoals bovenstaande tools.

keyword tool zoekwoorden onderzoek

Ahrefs

Ahrefs is een populaire SEO tool die vooral gebruikt wordt voor linkbuilding. Maar Ahrefs heeft ook een goede tool om zoekwoorden te vinden. Wat goed is aan Ahrefs “Keyword Explorer” is dat je een heleboel nuttige gegevens over elk zoekwoord krijgt.

3. Hoe analyseer je zoekwoorden?

Nu heb je misschien een hele lijst zoekwoorden gevonden, het is nu tijd om een dieper zoekwoorden onderzoek te doen.

Want, hoe weet je of een zoekwoord te concurrerend is om voor te ranken? Want als je een zoekwoord kiest dat super concurrerend is, kun je moeite hebben om voorbij de derde pagina van Google te komen. Maar als je een zoekwoord kunt vinden zonder veel concurrentie, heb je een goede kans om op de eerste pagina te komen.

Let op! Om een zoekwoord goed te analyseren heb je een van eerder genoemde SEO tools nodig. Een belangrijk ding om te onthouden over onder andere zoekvolumes is dat ze van tool tot tool verschillen. Dat komt omdat elke tool deze statistiek op verschillende manieren berekent en bijwerkt.

Hier kun je vier zoekwoordstatistieken voor gebruiken om hier achter te komen:

Zoekvolume

Zoekvolume geeft aan hoe vaak er per maand op een trefwoord wordt gezocht. Bijvoorbeeld, ‘moka pot’ heeft een maandelijks zoekvolume van 40.000 alleen al in de VS.

Er zijn drie belangrijke dingen om op te merken over dit nummer:

Het is het aantal zoekopdrachten, niet het aantal mensen dat heeft gezocht. Er zijn gevallen waarin iemand meerdere keren per maand naar een trefwoord zoekt (bijvoorbeeld ‘weer in singapore’). Deze zoekopdrachten dragen bij aan het zoekvolume, ook al is het dezelfde persoon die ze doet.

Het vertelt u niet hoeveel verkeer u krijgt door te rangschikken. Zelfs als het je lukt om nummer één te worden, zal je verkeer van een zoekwoord zelden meer dan 30% van dit aantal bedragen. En dat is als je geluk hebt.
Het is een jaargemiddelde. Als er in december 120k zoekopdrachten zijn voor een trefwoord en geen voor de resterende elf maanden van het jaar, is het maandelijkse zoekvolume 10k (120k/12 maanden).

Moeilijkheidsgraad zoekwoord

Om te kijken hoe moeilijk het is om voor een zoekwoord te ranken, moet je de concurrentie op dat woord bekijken. Met zoekwoorden onderzoek kijk je welke websites er hoog op dat zoekwoord ranken. Dan controleer je verschillende factoren van die pagina, zoals:

  • Aantal (en kwaliteit) backlinks;
  • Domeinbeoordeling (DR);
  • De content: hoe lang is die, hoe relevant en hoe oud/nieuw;
  • Gebruik van het zoekwoord, synoniemen, entiteiten;
  • Zoekintentie;
  • Merknaam;
  • enzovoort.

Kosten per klik (CPC)

In vrijwel elke zoekwoorden onderzoek tool kun je ook de CPC, oftewel cost per click (kosten per klik). Dit zijn indicators hoeveel het kost om op dat zoekwoord te adverteren. Je vraagt je af wat dit misschien met SEO te maken heeft.

Het geeft twee nuttige data. Ten eerste weet je hoeveel adverteerders bereid zijn te betalen voor elke advertentieklik van dat zoekwoord. Het is nuttig te weten wat de waarde is van een zoekwoord.

Ten tweede weet je ook of er veel geadverteerd wordt op een zoekwoord. Dit betekend dat als jij wilt ranken voor dat woord, jij altijd onder de advertenties komt te staan, die wat wegsnoepen van de organische klikken.

advertenties boven de zoekresultaten

Het zoekwoord ‘koffiemachine kantoor’ heeft bijvoorbeeld een relatief hoge CPC van bijna € 5. Dat komt omdat de meeste zoekers koffiemachines voor hun kantoor willen kopen, wat honderden of duizenden euros kan kosten. Maar het is het tegenovergestelde verhaal voor “hoe maak je een goede espresso”. Dat komt omdat de meeste zoekers niets willen kopen. Ze zijn op zoek naar informatie over het zetten van espresso.

Klikfrequentie

Veel mensen zoeken misschien naar iets op Google, maar dat betekent niet dat ze allemaal op zoekresultaten klikken en de pagina’s met de hoogste ranking bezoeken.

Dat gebeurt omdat Google de vraag direct in de zoekresultaten beantwoordt. Mensen hoeven niet te klikken om de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Google geeft voor steeds meer zoekopdrachten antwoorden in de zoekresultaten. Daarnaast zijn er ook zoekwoorden waarbij betaalde advertenties veel klikken ‘stelen’.

4. Hoe kies je zoekwoorden?

Nu je een lijst met zoekwoorden hebt, hoe weet je dan welke je moet kiezen? Hier gebruik je zoekwoorden analyse voor.

In SEO worden zoekwoorden verdeelt in drie hoofdcategorieën: head, body en long tail zoekwoorden.

Als jouw site bijvoorbeeld nieuw is of nog niet veel links heeft en autoriteit opgebouwd, is het beste om je eerst te richten op termen met een lage concurrentie. Dan wil je zeker met long tail zoekwoorden beginnen. Naarmate jouw site meer autoriteit krijgt, kun je zich richten op meer concurrerende termen; zoals de head en body.

Wat zijn long tail keywords

Hoofd zoekwoorden

Dit zijn meestal zoekwoorden van één woord met een hoog zoekvolume en veel concurrentie. Voorbeelden van hoofdtermen zijn trefwoorden als ‘verzekering’ of ‘vitaminen’. Omdat de intentie van de zoeker overal aanwezig is (iemand die op ‘verzekering’ zoekt, is misschien op zoek naar een autoverzekeringsofferte, een lijst met levensverzekeringsmaatschappijen of een definitie van het woord), converteert Head woorden meestal niet erg goed.

Body zoekwoorden

Body-zoekwoorden zijn zinnen van 2-3 woorden die een behoorlijk zoekvolume opleveren (ten minste 2.000 zoekopdrachten per maand), maar zijn specifieker dan Main-woorden. Trefwoorden als ‘levensverzekering’ of ‘online vitamines bestellen’ zijn voorbeelden van body zoekwoorden. Deze hebben bijna altijd minder concurrentie dan Main.

Long Tail-zoekwoorden

Long tail-zoekwoorden zijn lange woordgroepen van meer dan 4 woorden die meestal erg specifiek zijn. Zinnen als “betaalbare levensverzekering voor senioren” en “vitamine D-capsules online bestellen” zijn voorbeelden van long tail-zoekwoorden. Deze termen krijgen afzonderlijk niet veel zoekvolume (meestal ongeveer 10-200 zoekopdrachten per maand). Maar als je ze bij elkaar optelt, vormen long tails de meerderheid van de online zoekopdrachten. En omdat ze niet zoveel zoekopdrachten krijgen, zijn long tail-termen meestal niet erg concurrerend.

Er is geen ‘beste’ zoekwoordcategorie om op te focussen. Alle 3 hebben hun voor- en nadelen. Maar als het op competitie aankomt, zijn long tails meestal de minst competitieve van het stel.