18 WordPress mogelijkheden – Meer dan alleen bloggen

content schrijven

Inhoud

Wil je een WordPress website maken, maar heb je geen idee wat je er allemaal mee kan doen? Lees dan snel verder wat alle WordPress mogelijkheden zijn.

Laat je niet wijs maken dat WordPress heel gelimiteerd is en alleen geschikt is voor mensen die een eigen blog willen beginnen. In principe zijn de WordPress mogelijkheden eindeloos. Dit komt vooral door Plugins en Thema’s die je kunt installeren en die je website in een paar clicks meer functionaliteiten geven. Voor bijna alles is wel een Plugin te vinden en in het unieke geval van niet, zijn er altijd experts die iets op maat kunnen maken.

1. Bloggen

Dit is het meest vanzelfsprekende. WordPress was vooral begonnen om te kunnen bloggen. Nu, zodra je het op een server ge├»nstalleerd hebt nog zonder speciale Thema’s of Plugins, kun je al direct beginnen met blogposts maken en pagina’s toevoegen met teksten en afbeeldingen. Je kunt een persoonlijk blog maken met jouw eigen verhalen, maar ook voor een bedrijf, een informatief blog of wat dan ook.

Lees tip! Lees hier verder hoe je kunt geld verdienen met bloggen.

2. Webshop maken

Het is vrij eenvoudig om een WordPress webshop te maken. Met een Plugin zoals WooCommerce tover je jouw website om in een volwaardige e-commerce store. Je kunt alle soorten producten toevoegen, van kleding tot voertuigen en van elektronica tot zelfs digitale producten. Met normale producten kun je voorraden beheren, verzendkosten toevoegen en verschillende Nederlandse betaalmethodes toevoegen, zoals IDEAL en PayPal.

3. Afspraken website

Er zijn ook WordPress mogelijkheden wanneer je een website nodig hebt voor een kapperszaak, tandartspraktijk, schoonheidssalon of ander bedrijf dat werkt met een afsprakensysteem. Installeer een WordPress afspraken plugin op jouw website zodat klanten direct een afspraak kunnen maken, zonder eerst te bellen en alles gaat automatisch. De meeste plugins kunnen gekoppeld worden aan je Google Calendar maar als je andere software gebruikt hiervoor kun je het vaak ook koppelen.

4. Zakelijke website

Wil je een zakelijke website maken, biedt WordPress ook uitkomst. Toon bedrijfsinformatie, plaats regelmatig nieuws over het bedrijf, voeg een contactformulier toe en toon eventueel de vacatures die openstaan. Van alle WordPress mogelijkheden is dit een van de meest eenvoudige dingen om te maken.

4. Portfolio

Een WordPress Portfolio website kan je enorm helpen om nieuwe deals of afspraken binnen te halen. Denk aan bijvoorbeeld fotograven, kunstenaars, artiesten, tekenaars, ontwikkelaars, bouwbedrijven en andere bedrijven of zelfstandigenondernemers waar nieuwe boekingen of afspraken veel afhangen van eerder voltooide projecten.

5. Forums

Een forum is een plek waar mensen met gemeenschappelijke interesses elkaar kunnen ontmoeten en nuttige informatie kunnen delen. Het is aan jou om te beslissen welke borden/onderwerpen je beschikbaar wilt stellen. Een WordPress forum maken kan ook met behulp van een plug-in of een ontwikkelaar (of beide).

Veel van de inhoud zal door gebruikers worden gegenereerd. Dat gezegd hebbende, moet je het zorgvuldig modereren om ervoor te zorgen dat je forum niet wordt besmet met spambots of mensen die ongepaste inhoud plaatsen.

6. Membership websites

Met een Membership wesbite, oftewel lidmaatschap website, kun je gebruikers per week, maand, kwartaal of jaar laten betalen om toegang te krijgen tot bepaalde content. Je kunt korting geven als iemand per jaar betaald of per maand, verschillende pakketten waaruit gebruikers kunnen kiezen en nog vele anders opties. Het mooiste van een membership website is dat je met een vaste groep gebruikers altijd een vast inkomen kunt generen.

7. Social netwerk

Altijd al jouw eigen Facebook willen maken? Zelfs dit valt (tot een zekere hoogte) ook onder de WordPress mogelijkheden. Geavanceerde plugins geven je de mogelijkheid waarbij gebruikers accounts kunnen aanmaken en elkaar als vrienden toevoegen, zelfs afbeeldingen posten op hun tijdlijn en meer.

8. Online cursus

Online cursussen zijn razend populair, dus ben jij ergens in gespecialiseerd, waarom dan niet jouw kennis delen in een online cursus. Voor een online cursus website maken heb je verschillende platformen waarbij je dit kunt doen, maar in WordPress houd je volledig zelf de regie. Plaats regelmatig een blogpost over het onderwerp van je cursus om te laten zien dat je de kennis hebt en mensen aan te trekken en nieuwsgierig te maken naar je cursus.

9. Online Magazine & nieuwswebsite

Ben je van plan veel te plaatsen of heb je zelfs een redactie van schrijvers tot je beschikking, dan kun je een online magazine maken of online krant maken. Je kunt categorien aanmaken zodat ze op verschillen pagina’s worden vertoond. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte pagina hebben met sport, een met lifestyle, en een met reizen.

10. Landings pagina

In plaats van een hele website ontwikkelen kun je ook alleen een landingspagina in WordPress maken. Heb je een (duur) product of dienst of een actie lopen, en denk je dat het wat meer overtuigingskracht en aandacht nodig heeft? Een landingspagina kan je daarbij helpen. Met WordPress kan je een goed converterende pagina maken.

12. Review site

Met een WordPress Review Plugin kun je sterren of cijfers toevoegen aan een blogpost die direct in Google terug te zien zijn. Zo kun je films, producten, services of zelfs bedrijven beoordelen. Het is ook mogelijk om een review website te maken waar gebruikers hun mening kunnen delen en cijfers kunnen geven.

13. Vacature website

Een vacature website maken is ook een van de WordPress mogelijkheden. Je kunt een vacature pagina toevoegen aan je bedrijfswebsite, maar ook een complete vacature website maken, met een systeem waar gebruikers automatisch kunnen solliciteren.

14. Podcast

Laat je stem horen door een podcast te starten. Een podcast starten en hosten op YouTube is geweldig, maar het koppelen aan je WordPress site is nog beter. Met WordPress kun je podcasts categoriseren en je gebruikers meer informatie geven, inclusief aankomende evenementen. Je krijgt het voordeel dat je berichten en nieuws deelt die je anders niet alleen met het YouTube-platform zou kunnen doen.

15. Coupon website

Waarom meer betalen dan nodig is? Start een site waarop je kortingsbonnen deelt en laat jouw bezoekers hetzelfde doen.

16. WordPress Wiki

Maak zelf een WordPress Wiki website waar je jouw speciale kennis kunt delen met andere mensen. Of je nu een kok, automonteur, verkoper of ouder bent – er is altijd iemand die kan profiteren van wat je weet.

17. Ticket website

Host je jouw eigen event of promoot je verschillende events van andere, dan mag een eigen website om online tickets te verkopen niet ontbreken. Met plugins en thema’s breidt je de onWordPress mogelijkheden uit, waarbij je eenvoudig events kunt plaatsen en gebruikers kaartjes kunt laten bestellen.

18. CV

Ben je aan het solliciteren en wil je er echt tussen uit springen, maak dan jouw eigen WordPress CV website. Je hoeft niet alleen in de IT wereld te solliciteren om dit te overwegen. Met een online CV laat je zien dat je er echt voor gaat, dat je creatief bent en online technisch behendig bent. Daarnaast zullen er weinig andere dit doen, waardoor je er echt tussen uit springt en al een goede indruk geeft nog voor je het eerste gesprek in gaat!