Goede website teksten schrijven is ontzettend belangrijk, want dit kan je website beter vindbaar maken in zoekmachines (SEO) en lezers motiveren om een bepaalde handeling te doen, zoals een aankoop.
Deze 20 tips helpen je met content schrijven voor website.
- Wat is je doel van de tekst?
- Wie zijn je bezoekers?
- Maak een lijst van onderwerpen
- Doe onderzoek
- De ‘omgekeerde piramide’
- SEO Teksten schrijven
- Gebruik afbeeldingen
- Geen vaktaal
- Praat informeel
- Maak een scanbare tekst
- Originele teksten
- Intern linken naar pagina’s
- Externe kwaliteit links
- Moedig lezers aan om te handelen
- Aantonen dat de handeling het waard is
- Update je content
- Zelf website teksten schrijven of uitbesteden?
1. Wat is je doel van de website teksten?
Je kunt geen goede website teksten schrijven zonder te weten waarom je het schrijft.
Verkoopt de content van de website een product? Is het bedoeld om nieuwe klanten aan te trekken? Bouwt het websiteverkeer op om reclame en sponsoring te ondersteunen? Zodra je het hoofddoel kent van de website content die je maakt, ben je beter in staat om teksten te schrijven voor websites die je zullen helpen dat doel te bereiken.
2. Wie zijn je bezoekers?
Voordat je zelfs maar één woord content schrijft voor een website, moet je weten voor wie je het schrijft. Onthoud dat je schrijft voor menselijke lezers. Wat je zegt en hoe je het zegt, hangt af van zaken als:
- Hun expertiseniveau. Als je verwacht dat jouw lezers experts zijn in waar jij over schrijft, gaat je andere taal gebruiken dan wanneer je met beginners praat.
- Wat willen ze echt weten. Dit is de kern van het schrijven van effectieve website teksten, want als je hun vragen beter dan wie dan ook kunt beantwoorden, heb je een grotere kans om ze als klant te winnen. Wat komen ze doen op jouw website of specifieke pagina. Komen ze om een bepaald antwoord te krijgen op een vraag? Zijn ze op zoek naar een bepaalde dienst? Schrijf website content die precies de informatie geeft waarvoor de gebruiker komt.
- Hun interesses. Als je weet waar jouw publiek in geïnteresseerd is buiten de pagina die je maakt, kun je weten welke elementen je aan jouw website content moet toevoegen om ze betrokken te houden op je site.
3. Maak een lijst van onderwerpen
Voordat je begint met webteksten schrijven, moet je ervoor zorgen dat er een plan is voor hoe alle pagina’s samenhangen.
Als je een website vernieuwd of een compleet nieuwe maakt, kan het handig zijn om een wireframe te maken. Dit kan zo simpel zijn als het schetsen van een lijst met pagina’s en de onderwerpen waar over je wilt schrijven. Pagina’s moeten elkaar namelijk ondersteunen. Waar je bijvoorbeeld op één pagina een aantal algemene tips geeft, kan je op een andere pagina heel diep op een tip in gaan.
Hoe doe je dit:
- Welke pagina’s heb je nodig hebt en het doel van elke?
- Hoe navigeren gebruikers tussen de pagina’s?
Website content is er in verschillende soorten en maten. Van lange webteksten en blogposts tot blurbs in een zijbalk en productbeschrijvingen, teksten worden op verschillende manieren voorbereid en weergegeven om verschillende doelen te dienen.
4. Doe onderzoek
Voordat je een tekst begint te schrijven dien je twee soorten onderzoek te doen.
Ten eerste onderzoek je het onderwerp waarover je wilt schrijven op je website. Zorg dat je alle informatie bij elkaar schraapt waarover je wilt praten en maak een outline wat je er in wilt hebben. Zorg ervoor dat je verschillende bronnen controleert, zodat je de juiste informatie deelt.
Het tweede onderzoek wat je moet doen, voordat je de website tekst gaat schrijven, is kijken wat de concurrentie er over heeft geschreven. Google het onderwerp en kijk wat de eerste paar resultaten over het onderwerp hebben geschreven. Wil je dat mensen jouw webteksten gaan lezen, dien je er voor te zorgen dat ze natuurlijk beter zijn als teksten van andere websites.
5. De ‘omgekeerde piramide’
Je hebt misschien maar 15 seconden om de interesse van je lezer te wekken. Als je hierin slaagt, is je nieuwe uitdaging om de lezer op de site te laten blijven. Hiermee gebruiken content schrijvers de ‘omgekeerde piramide’.
De Omgekeerde Piramide is een model dat door journalisten wordt gebruikt om een artikelstructuur te beschrijven waarin de belangrijkste informatie eerst wordt gepresenteerd en je daarna steeds dieper er op in gaat.
Door de omgekeerde piramide toe te passen, begin je eerst met de belangrijkste principes en trefwoorden. Als iemand opzoek is naar een antwoord op een bepaalde vraag, wil de lezer dit zo snel mogelijk weten. Wanneer je de belangrijkste informatie verstopt op het einde, is de kans groot dat de lezer naar een andere website is gegaan om daar het antwoord sneller te kunnen vinden.
In wezen leid je inleidende paragraaf subtiel naar diepere onderwerpen, meer complexiteit en ten slotte een samenvattende conclusie.
Je kunt jouw tekst beginnen met enkele spannende gegevens, een verhaal van één zin of een vraag. Zorg ervoor dat mensen na het lezen van de inleiding hongerig zijn naar meer inhoud.
6. SEO Teksten schrijven
Afhankelijk van het doel van de pagina, wil je misschien dat gebruikers deze via zoekenmachines vinden. Dus als je webteksten schrijft, gebruik dan SEO die jouw pagina helpt te ranken voor het belangrijkste zoekwoord.
Het is belangrijk om de inhoud voor het publiek te optimaliseren en ervoor te zorgen dat de relevante zoekwoorden worden opgenomen in titels, subkoppen en metabeschrijvingen.
Vergeet alleen niet dat je nog steeds voor een menselijke publiek schrijft en niet de zoekmachines. Het is daarom bijvoorbeeld belangrijk om zoekwoorden niet “overenthousiast” te gebruiken.
Je streeft ernaar een webtekst te schrijven die waardevol is voor bezoekers en hen helpt bij het nemen van beslissingen. Daarnaast moet je ook de basisprincipes van SEO onthouden:
- Neem trefwoorden op in koppen en subkoppen. Voeg het primaire trefwoord toe aan de titel en H1 en 5-10 extra aan de subkoppen en hoofdtekst.
- Zorg voor de metadata. Beschrijf de specifieke webpagina in 1-2 zinnen om een gebruiker aan te moedigen op uw link te klikken boven die van uw concurrenten.
- Maak uw URL’s leesbaar. Help uw lezers te begrijpen wat er op de pagina staat.
- Voeg relevante en nuttige links toe. Zo stimuleer je bezoekers om langer op de website te blijven en kom je hoger in Google.
- Optimaliseer visuele inhoud. Pas het formaat van afbeeldingen aan om de site sneller te laten laden en voeg alt-tags toe voor zoekmachines.
- Schrijf lange teksten. Zoekmachines zoals Google prefereren vaak lange kwaliteit teksten in plaats van korte stukken tekst.
Geen idee hoe je zoekwoorden (keywords) moet bepalen of hoe je een tekst optimaliseert voor Google? Lees hier meer over SEO Teksten schrijven.
7. Gebruik afbeeldingen
Mensen onthouden slechts 20% van wat ze lezen, maar 80% van wat ze zien en doen. Als je infographics, afbeeldingen, grafieken of video’s aan je webtekst toevoegt, helpt dit mensen om informatie te verwerken en hun aandacht te trekken.
8. Geen vaktaal
Wanneer je website teksten aan het schrijven bent, wil je dat jouw doelgroep dit begrijpt. Onderzoek van de overheid vertelt ons dat 40 procent van de Nederlanders leesniveau B1 heeft, terwijl 75 procent van de teksten geschreven zijn met ongeveer leesniveau C1.
Zorg ervoor dat je:
- Gebruik korte zinnen — ze helpen om uw boodschap duidelijk over te brengen.
- Beperk het gebruik van bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden om zinnen kort en pittig te houden.
- Vermijd het gebruik van jargon — niet alle lezers zijn experts, dus vervang professionele terminologie door eenvoudigere alternatieven en voorzie hyperlinks naar andere artikelen met meer achtergrondinformatie.
- Geef voorbeelden – lezers visualiseren jouw berichten beter met voorbeelden in plaats van uitspraken op hoog niveau.
9. Praat informeel
Praat met lezers zoals je met een vriend zou praten. Creëer een band tussen jouw merk en de klant met behulp van technieken als:
- Actieve houding: gebruik zinsstructuren zoals “Je kunt onze diensten bestellen” in plaats van “Onze diensten kunnen worden besteld”. De passieve stem is relevant als je formeler wilt klinken; gebruik in andere gevallen de actieve stem om persoonlijker te klinken.
- Directe adressering: gebruik “u of jij” om jouw lezer aan te spreken, “wij” om te spreken vanuit het oogpunt van een bedrijf en “ik” als het vanuit de persoon is geschreven.
10. Maak een scanbare tekst
Ook de indeling is belangrijk. De meeste mensen lezen snel, dus om ervoor te zorgen dat de tekst gemakkelijk kan worden gescand, moet je kopteksten, lijstjes met opsommingstekens en genummerde lijsten, beschrijvende ondertitels en witruimte tussen alinea’s opnemen.
11. Originele teksten
Schrijf je eigen webteksten en vermijd het letterlijk kopiëren van andere website. Dit kan er voor zorgen dat je website niet rankt in zoekmachines.
Houd hier ook rekening mee wanneer je website teksten schrijft voor producten. Vaak kun je de teksten gebruiken die leveranciers meeleveren, alleen wanneer alle andere websites die dezelfde producten verkopen dit ook doen, is het moeilijk om hierin te ranken.
Gebruik een tool zoals copyscape voor het controleren van dubbele content om ervoor te zorgen dat jouw tekst origineel is.
12. Intern linken naar pagina’s
Vanuit je interne links in jouw tekst gebruikt om naar andere pagina’s te linken op jouw website helpt Google alle pagina’s te vinden en jouw website te begrijpen. Dit is dus goed voor SEO.
Maar het is ook handig voor jouw lezers om te navigeren door jouw website en meer over bepaalde onderwerpen te lezen. Wanneer je bijvoorbeeld een artikel schrijft met 10 tips, kun je sommige tips uitlichten met een compleet eigen artikel en naar elkaar linken.
13. Externe kwaliteit links
Net zoals intern linken, kun je ook extern linken. Deel bijvoorbeeld bronnen waar jouw informatie vandaan komt of waar mensen over een heel specifiek onderwerp in jouw tekst verder kunnen lezen. Doe dit alleen met betrouwbare websites die autoriteit hebben.
Het laat ook aan Google zien dat je een connectie hebt met andere kwaliteitswebsites.
14. Moedig lezers aan om te handelen
Bij punt 1 staat er dat je een doel moet maken wanneer je content gaat schrijven voor je website. Het doel van jouw pagina is om een soort van actie aan te moedigen. Het kan zijn dat je wilt dat bezoekers een aankoop doen, zich abonneren op jouw blog of lid worden van uw mailinglijst, enz.
Door een duidelijke oproep tot actie op te nemen met woorden als “Deelnemen”, “Aanmelden”, “Word gebeld”, “Abonneren”, “Kijken” en “Meer informatie”, kun je helpen om de gewenste handeling te starten.
15. Aantonen dat de handeling het waard is
Een goede strategie is om wat bewijs op te nemen ter ondersteuning van uitspraken die je over jouw producten of diensten hebt gedaan. Dit kan zijn door middel van succesverhalen, originele onderzoeksgegevens, getuigenissen van klanten, de biografie van een relevante expert of partnerschappen. Dit zal je helpen jouw expertise te tonen en eventuele twijfels weg te nemen die de actie van de klant kunnen belemmeren.
16. Update je content
Van tijd tot tijd is het goed om geschreven website teksten te herlezen. Er zijn teksten die tijdloos zijn en over 10 jaar nog steeds kloppen, dit noemen we Evergreen content. Maar er zijn ook teksten die tijdgevoelige zijn of over trends gaan. Zo kun je content schrijven over een attractiepark, maar een jaar later zijn wellicht de entreeprijzen verhoogd en er is een nieuwe achtbaan bij gekomen. Dan is de tekst die jij eerder hebt geschreven niet meer up-to-date.
Ook is het handig wanneer je veel vragen binnen krijgt over een bepaald onderwerp, om deze mooi te verwerken in jouw geschreven content.
Een bonus is dat het updaten van oude content goed voor SEO is en dus helpt jouw pagina hoger te ranken in zoekmachines.
17. Zelf website teksten schrijven of uitbesteden?
Heb je veel kennis over jouw vakgebied, kun je prima beginnen met zelf website teksten schrijven. Alleen als je hier geen tijd voor hebt of er niet goed in bent, kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden. Maar wil je webteksten laten schrijven, dan is het belangrijk dat je iemand vind die veel over de niche weet waarin jij zit.
Er zijn verschillende websites waar je freelance schrijvers kunt vinden. Houd er ook rekening mee, dat jouw schrijver kennis heeft over SEO. Dit houdt in dat hij of zij weet hoe je een tekst kan optimaliseren, zodat jouw website hoog in Google gevonden kan worden.