Wat is WordPress? 8 dingen die je moet weten

content schrijven

Inhoud

Wat is WordPress? In de kern is WordPress de eenvoudigste en populairste manier om jouw eigen website of blog te maken. Op een iets technischer vlak is WordPress een open source content management systeem, oftewel een CMS.

1. Wat is WordPress precies?

Vroeger was WordPress een plek waar je een eigen pagina had waar je jouw laatste blog posts kon lezen. Tegenwoordig heeft WordPress een volledig CMS syteem waarbij je eenvoudig zelf een websites kunt maken. Het is de populairste manier om een website te maken. Sterker nog, WordPress wordt door meer dan 40,0% van alle websites op het internet gebruikt! Dat betekend dat een op de vier websites die je bezoekt waarschijnlijk wordt aangedreven door WordPress. Zelfs meer dan 60% van alle websites met een CMS systeem gebruikt WordPress.

2. Wat is een CMS?

Maar wat is een CMS? Een contentmanagementsysteem, vaak afgekort als CMS, is software waarmee gebruikers content op een website kunnen maken, beheren en wijzigen zonder dat daarvoor gespecialiseerde technische kennis nodig is.

In eenvoudiger taal is een contentmanagementsysteem een hulpmiddel waarmee je een website kunt bouwen zonder dat je alle code helemaal opnieuw hoeft te schrijven (of zelfs maar hoeft te coderen).

Met een CMS kan dus vrijwel iedereen zonder enige kennis van codes en zonder het bouwen van een eigen systeem, eenvoudig een website maken, met opties op pagina’s toe te voegen, afbeeldingen invoegen en teksten schrijven en aanpassen.

3. Is WordpPress gratis?

Het WordPress CMS systeem is open source en dus gratis. Open source-software heeft een licentie waarbij de gebruiker alle rechten heeft om de software te gebruiken, te bekijken, te wijzigen, te delen en zelfs te verkopen. Iedereen mag dus WordPress gratis downloaden en volledig aanpassen.

Dat gezegd hebbende kunnen er altijd kosten bijkomen afhankelijk van wat je wensen zijn. Zo betaal je namelijk vaak wel voor WordPress hosting en voor het kopen van een domeinnaam. Ook zijn er betaalde WordPress Plugins en WordPress thema’s waarmee je extra functionaliteiten kunt toevoegen of direct een mooi website ontwerp hebt met een paar klikken.

4. Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?

Als je met de vraag zit wat is WordPress, dan kun je nog extra in de war raken door het feit dat er twee versies van WordPress zijn die zich op verschillende domeinnamen bevinden.

WordPress.org

De zelf-gehoste versie van WordPress die te vinden is op WordPress.org is populairder omdat het over het algemeen veel flexibeler is. Er zijn geen beperkingen voor het gebruik van de door jezelf gehoste versie van WordPress, daarom kun je jouw website naar eigen inzicht aanpassen en volledige controle over uw inhoud behouden.

Zoals de naam al doet vermoeden, moet je bij de zelf-gehoste versie van WordPress een website-hostingpakket aanschaffen.

WordPress.com

WordPress.com is daarentegen een gehoste publicatieservice die WordPress voor u host. Hierdoor kunt u al uw tijd besteden aan het updaten en vermarkten van uw website.

Het is gratis om je aan te melden bij WordPress.com en je eigen website te lanceren, maar je moet upgraden naar het persoonlijke abonnement van $ 4 per maand om je eigen domeinnaam te gebruiken en advertenties te verwijderen.

Door naar het premium abonnement van $ 8 per maand te gaan, worden extra functies ontgrendeld, zoals geavanceerde ontwerpaanpassing en Google Ads-integratie.

Welke WordPress kiezen?

Voor nieuwe WordPress gebruikers kan WordPress.com een aantrekkelijke optie zijn, omdat het iets makkelijker is en je zelf alleen hoeft bezig te houden met de website en geen randzaken.

Houd er echter rekening mee dat de gehoste versie van WordPress minder flexibel is en dat je meer moet betalen om functies te ontgrendelen die gratis te gebruiken zijn in de zelf-gehoste versie van WordPress. Dat is de reden waarom op de lange termijn de meeste gebruikers van WordPress.com aangetrokken worden tot de zelf-gehoste versie van WordPress

5. WordPress Themes & Plugins

Om meer te weten te komen over wat is WordPress nou eigenlijk, is het goed om een kleine introductie te krijgen over WordPress thema’s en WordPress Plugins.

WordPress heeft een ingebouwd Template (Sjabloon) systeem waarmee je het uiterlijk van jouw website binnen enkele seconden kunt veranderen. Deze sjabloonontwerpen, ook wel WordPress-thema’s (themes) genoemd, kunnen jouw website volledig transformeren.

Er zijn duizenden gratis WordPress-thema’s te vinden die je helpen om de perfecte website te lanceren. Een gratis WordPress-thema helpt je op weg, maar als je bereid bent tussen € 30 en € 70 uit te geven, kun je in plaats daarvan kiezen voor een premium WordPress-thema.

De ontwerpkwaliteit van premium-thema’s is over het algemeen beter en ze bieden een meer verfijnde gebruikerservaring met meer opties en functies.

Naast een themas heeft WordPress ook een plugins, waarmee je extra code op jouw website kunt invoegen die nieuwe functinaliteiten geven. Zo kun je bijvoorbeeld aan de hand van een plugin een contactformulier toevoegen, een bestelsite maken, afspraken systeem en veel meer. De mogelijkheden met WordPress zijn onbeperkt.

De ontwikkelaars van WordPress hebben doelbewust de kernversie zo ontworpen dat deze licht is. Website-eigenaren kunnen vervolgens de gewenste website bouwen door plugins te installeren bovenop de standaard versie van WordPress. Met andere woorden, je hoeft alleen de extra functionaliteit te activeren die je nodig hebt.

6. Waarom WordPress?

1. Makkelijk

De beste reden om WordPress te gebruiken is omdat het gemakkelijk is om te gebruiken. Wilde je vroeger een eigen website maken, dan moest je eerst programmeren leren, met moeilijke codes en programmeertalen. Met WordPress en andere CMS systemen is dit voor een groot gedeelte verleden tijd. Je kunt eenvoudig nieuwe functionaliteiten erbij installeren, teksten schrijven, afbeeldingen toevoegen en kleuren aanpassen zonder enige kennis en ervaring.

2. Goedkoop

Zoals eerder genoemd is WordPress gratis. Een domeinnaam en hosting voor beginnende websites heb je al voor een paar euro per maand en eventuele premium plugins en thema’s om de website looks en functionaliteiten uit te breiden zijn een fractie van de kosten als je dit zou laten uitbesteden bij een websitebureau.

Ook op de lange termijn kun je de kosten laag houden, omdat je veel onderhoud zelf kunt uitvoeren en eenvoudig pagina’s, teksten en afbeeldingen zelf kunt toevoegen of wijzigen.

3. Veel mogelijkheden

Laat je niet wijs maken dat WordPress gelimiteerd is en alleen voor mensen die een blog willen beginnen. Er zijn oneindige mogelijkheden. Maak je eigen WordPress webshop, portfolio, afspraken systeem, verkoop online cursussen of als bedrijfspagina. Bedenk het en het is mogelijk. Lees hieronder alle WordPress mogelijkheden.

4. Veel informatie

Doordat er zoveel gebruikers zijn, is er ook heel veel informatie te vinden. Kom je ergens niet uit of heb je een WordPress error, een hele kleine kans dat jij de eerste bent die dat (specifieke) probleem hebt. Vrijwel elke error, probleem of punt waar je even tegen aanloopt, staat volledig gedocumenteerd op internet met complete beschrijvingen hoe je dit kunt oplossen.

5. Veel WordPress Experts

Heb je een probleem die je niet zelf kunt oplossen of wil je een functionaliteit toevoegen en je weet niet hoe? Geen probleem. Door de vele gebruikers die WordPress zijn er ook ontzettend veel mensen die hierin zijn gespecialiseerd. Het is ook vaak goedkoop, omdat ze niet eerst hoeven uit te zoeken hoe jouw website in elkaar zit.

7. Hoe start je een WordPress website?

Je hoeft WordPress dus niet te beginnen via de website van WordPress. Bijna elk Website hosting bedrijf biedt een pakket aan waarbij je eenvoudig WordPress op jouw website kun installeren.

Stap 1: Kies een hosting en domeinnaam.

Stap 2: Installeer WordPress (sommige hosting bedrijven doen dit voor jou)

Stap 3: Log in en begin met het uitzoeken van de een mooi thema, voeg pagina’s toe en plaats teksten.

Voor een uitgebreide uitleg stap voor stap, lees: WordPress website maken.

8. Conclusie… wat is WordPress? De beste manier om een website te maken.

Dus om de vraag Wat is WordPress definitief te antwoorden is dat het de beste en populairste manier is om een website te maken. En voor een goede reden. Zelfs met weinig kennis van websites, kun je vrijwel alles maken wat je maar kunt bedenken. Of je nu wilt bloggen, een webshop wilt opzetten, vacature website of een afspraken website voor je bedrijfje.

Ben je gedesinteresseerd geraakt? Begin dan vandaag nog aan jouw eigen WordPress website. Je kunt ook andere platforms bekijken om een eigen website te maken.