SEO betekend letterlijk Search Engine Optimalisation. SEO is dus het optimaliseren van een website om gevonden te worden door zoekmachines, zoals Google of Bing.
1. Waarom is SEO belangrijk
Wil je geld verdienen met bloggen, heb je een webshop of verkoop je een service, dan wil je dus gevonden worden op het internet zodat mensen jouw website gaan bezoeken. En hoe kun je online gevonden worden? Door zoekmachines zoals Google.
Meer dan 60% van al het verkeer op internet afkomstig van zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo en YouTube.
Wordt je niet gevonden door zoekmachines, dan kun je alleen maar bezoekers krijgen op je website door te adverteren of via Social Media, maar al met al zorgen zoekmachines voor 10x meer verkeer dan sociale media. En het belangrijkste verschil tussen SEO en betaalde advertenties is dat SEO een “organische” ranking inhoudt, wat betekent dat je niet betaalt om op die plek te staan.
2. Zoekresultaten
Voordat we dieper ingaan op wat is SEO, is het eerst belangrijk om te snappen hoe een gebruiker via zoekresultaten jouw website zou moeten vinden.
Stel je bent een kapper in Rotterdam, dan wil je gevonden worden wanneer mensen op Google zoeken naar “Kapper Rotterdam”. Of je verkoopt verzekeringen, dan wil je gevonden worden wanneer er gezocht wordt naar “verzekering kopen”. Deze zoekopdrachten worden in SEO termen keywords genoemd.
Het uiteindelijke doel van SEO is dat je gevonden wordt op relevante keywords. Om dit te behalen spelen er heel veel factoren mee. Sommige van deze factoren weet niemand, omdat zoekmachines zoals Google en Bing hun systeem nooit zullen prijsgeven. Gelukkig, door verschillende SEO Tools en jaren lange ervaringen van experts is er wel veel bekend met betrekking tot het optimaliseren van websites.
3. Hoe werken zoekmachines?
Nu is het tijd om te leren hoe zoekmachines zoals Google echt werken. Wanneer je naar iets zoekt in Google (of een andere zoekmachine), werkt een algoritme in realtime om je te tonen wat die zoekmachine als het “beste” resultaat beschouwt.
Google scant zijn hele index van honderden miljarden pagina’s om een reeks resultaten te vinden die het beste bij jouw zoekopdracht passen.
Hoe bepaalt Google het “beste” resultaat? Hoewel Google de exacte werking van zijn algoritme niet openbaar maakt, op basis van ingediende patenten en verklaringen van Google, is het bekend dat websites en webpagina’s worden gerangschikt op basis van een aantal punten:
Relevantie
Als je zoekt naar “recepten voor chocoladetaarten”, wil je geen webpagina’s over elektrische fietsen zien. Daarom zoekt Google in de eerste plaats naar pagina’s die nauw verwant zijn aan jouw zoekwoord(en). Google rangschikt echter niet simpelweg de meest relevante pagina’s bovenaan. Dat komt omdat er voor elke zoekterm duizenden (of zelfs miljoenen) relevante pagina’s zijn.
Het zoekwoord ‘cakerecepten’ levert bijvoorbeeld 1.040.000 resultaten op in Google. Dus om de resultaten in een volgorde te plaatsen die het beste naar de top bubbelt, vertrouwen ze op de andere punten van hun algoritme:
Autoriteit
Autoriteit is precies zoals het klinkt: het is de manier van Google om te bepalen of de inhoud betrouwbaar is. De vraag is: hoe weet Google of een pagina autoriteit heeft? Hierbij kijken ze naar het aantal andere pagina’s dat naar die pagina linkt: (Links van andere pagina’s staan bekend als “backlinks“.) Over het algemeen geldt dat hoe meer links een pagina heeft, hoe hoger deze zal scoren.
Bruikbaarheid
Content kan relevant en autoritair zijn. Maar als het niet nuttig is, wil Google die inhoud niet bovenaan de zoekresultaten plaatsen. Google heeft zelfs publiekelijk gezegd dat er een onderscheid is tussen “inhoud van hogere kwaliteit” en “nuttige” inhoud.
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u zoekt op “Dieet”.
Het eerste resultaat waarop je klikt (“Resultaat 1”) is geschreven door ’s werelds meest vooraanstaande expert op het gebied van dieet. En omdat de pagina zoveel kwaliteitsinhoud bevat, hebben veel mensen ernaar gelinkt. De inhoud is echter volledig ongeorganiseerd. En het staat vol met jargon dat de meeste mensen niet begrijpen.
Vergelijk dat met een ander resultaat (“Resultaat 2”). Het is geschreven door iemand die relatief nieuw is met dieet. En hun website heeft lang niet zoveel links die ernaar verwijzen. Hun inhoud is echter georganiseerd in verschillende secties. En het is zo geschreven dat iedereen het kan begrijpen:
Welnu, die pagina zal hoog scoren op de “nutsschaal”. Hoewel Resultaat 2 niet zoveel vertrouwen of autoriteit heeft als Resultaat 1, zal het nog steeds goed presteren in Google. (In feite kan het zelfs HOGER scoren dan Resultaat 1.)
Google meet het nut grotendeels op basis van “User Experience Signals”. Met andere woorden: hoe gebruikers omgaan met de zoekresultaten. Als Google ziet dat mensen een bepaald zoekresultaat echt leuk vinden, krijgt het een flinke boost in de ranking.
4. Hoe werkt SEO
SEO werkt door jouw website te optimaliseren voor zoekmachine waardoor je hoger wordt gerangschikt. Het is met name je taak ervoor te zorgen dat een zoekmachine jouw website ziet als het algehele beste resultaat voor de zoekopdracht van een persoon.
Hoe ze het “beste” resultaat bepalen, is gebaseerd op een algoritme dat rekening houdt met autoriteit, relevantie voor die zoekopdracht, laadsnelheid en meer. Google heeft bijvoorbeeld meer dan 200 rankingfactoren in hun algoritme. In de meeste gevallen, wanneer mensen denken aan “zoekmachineoptimalisatie”, denken ze aan “Google SEO”.
5. Wat is belangrijk in SEO?
- Kwaliteit van het verkeer. Je kunt alle bezoekers van de wereld aantrekken, maar als ze naar jouw site komen omdat Google hen vertelt dat je een bron bent voor Apple-computers terwijl je in werkelijkheid een boer bent die appels verkoopt, is dat geen kwaliteitsverkeer. In plaats daarvan wil je bezoekers aantrekken die oprecht geïnteresseerd zijn in de producten die je aanbiedt.
- Hoeveelheid verkeer. Zodra je de juiste mensen hebt doorgeklikt vanaf die pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s), is meer verkeer beter.
- Organische resultaten. Advertenties vormen een aanzienlijk deel van veel SERP’s. Organisch verkeer is al het verkeer waarvoor je niet hoeft te betalen.
6. Wat valt er allemaal onder SEO?
SEO wordt vaak onderverdeeld in On page SEO en Off page SEO.
On-page SEO gaat over het bouwen van inhoud (content) om jouw rankings te verbeteren. Dit komt onder andere neer op het gebruiken van trefwoorden (keywords) op jouw pagina’s en inhoud, het regelmatig schrijven van inhoud van hoge kwaliteit, en ervoor zorgen dat jouw metatags en titels trefwoordrijk en goed geschreven zijn, naast andere factoren.
Google scant met name jouw pagina op specifieke woorden en woordgroepen. En als het dezelfde term keer op keer ziet, zegt Google: “Deze pagina moet over dit trefwoord gaan!”. Daarom is het belangrijk om jouw hoofd trefwoord op jouw pagina te gebruiken, maar natuurlijk zonder door te slaan en het woord in elke zin te gebruiken.
Off-page SEO is de optimalisatie die plaatsvindt buiten jouw website zelf, zoals het verdienen van backlinks. Dit deel van de vergelijking omvat het opbouwen van relaties en het creëren van inhoud die mensen willen delen. Hoewel het veel werk vergt, is het een integraal onderdeel van SEO-succes.
7. SEO strategie
Als het op SEO aankomt, wordt het streven naar snelle winst vaak ‘black hat SEO‘ genoemd. Mensen die black hat SEO implementeren, hebben de neiging om stiekeme tactieken te gebruiken, zoals het overmatig gebruik van zoekwoorden en het schrapen van links om snel te kunnen ranken in zoekmachines. Het kan voor de korte termijn werken en wat verkeer naar jouw site opleveren, maar na een tijdje bestraft Google je site en zet deze zelfs op de zwarte lijst, zodat je nooit een meer te zien bent in Google.
Aan de andere kant is white hat SEO de manier om een duurzaam online bedrijf op te bouwen. Als je op deze manier aan SEO doet, richt je je op je menselijke publiek. Je zult proberen de best mogelijke inhoud te geven en deze gemakkelijk toegankelijk te maken door te spelen volgens de regels van de zoekmachine.
Black Hat SEO
- Dubbele inhoud: wanneer iemand probeert te rangschikken voor een bepaald zoekwoord, kunnen ze inhoud op hun site dupliceren om te proberen dat zoekwoord keer op keer in hun tekst te krijgen. Google bestraft sites die dit doen.
- Onzichtbare tekst en keyword stuffing: Jaren geleden was het een black hat-strategie om een heleboel trefwoorden onderaan je artikelen op te nemen, maar ze dezelfde kleur te geven als de achtergrond. Deze strategie zorgt ervoor dat je heel snel op de zwarte lijst komt. Hetzelfde geldt voor het invoegen van zoekwoorden waar ze niet thuishoren.
- Cloaking en omleidingen: als het om omleidingen gaat, is er een goede en een verkeerde manier om dit te doen. De verkeerde manier is om een aantal trefwoordrijke domeinen op te kopen en al het verkeer naar een enkele site te leiden.
- Slechte koppelingspraktijken: Fiverr-pakket kopen dat je 5000 links belooft in 24 uur, is niet de juiste manier om links op te bouwen. Je moet links krijgen van relevante inhoud en sites in jouw niche die hun eigen verkeer hebben.
Grey Hat SEO
Er bestaat echter zoiets als grey hat SEO. Dat betekent dat het niet zo puur of onschuldig is als de witste van de witte hoeden, maar het is niet zo flagrant manipulatief als zwarte hoedentechnieken kunnen zijn. Je probeert niemand voor de gek te houden of het systeem opzettelijk te bespelen met een grijze hoed. U probeert echter een duidelijk voordeel te behalen.
De normen van Google zijn niet zo duidelijk als ze je willen doen geloven. Vaak zeggen ze zelfs tegenstrijdige dingen. Google heeft bijvoorbeeld gezegd dat ze geen fan zijn van guestblogs om links op te bouwen.
Hoe zit het met gastbloggen om je merk te laten groeien? Wat als je het doet om bekendheid op te bouwen, verkeer van hoge kwaliteit terug naar jouw site te genereren en een begrip in de branche te worden?
In de SEO-wereld gaat het niet zozeer om wat je doet, maar om hoe je het doet. Als je guestposts koopt op sites die niets te maken hebben met je niche en een heleboel links spamt, word je gestraft. Als je unieke guestposts maakt die waarde bieden aan lezers op sites die voor jou relevant zijn, komt het goed.
8. Moet ik SEO uitbesteden?
Of je SEO moet uitbesteden ligt helemaal aan het bedrijf wat je hebt (of waarvoor je werkt), het budget wat je hebt en de tijd die je er zelf voor vrij kan maken.
SEO kan vrij technisch, met snelheid van je website, optimaliseren van pagina’s, teksten en afbeeldingen, het gebruik van keywords en het schrijven van content op de juiste SEO wijzen. Ook een verkeerde beslissing door bijvoorbeeld veel links te kopen van onbetrouwbare websites kunnen je een straf opleveren in zoekmachines waardoor je zelfs helemaal uit de zoekresultaten geschrapt kunt worden.
Iets anders wat heel belangrijk is, is concurrentie. Ben jij de enige fietsenmaker in het dorp, dan zal het niet moeilijk zien om te ranken voor ” fietsenmaker + dorp”. Verkoop jij verzekeringen in heel Nederland, dan zul je ervaren dat er enorm veel concurrentie is. In die markt worden er duizenden, al dan niet tienduizenden euro’s, gestopt in search engine optimization.
9. Wat kan ik zelf doen voor SEO
De beste SEO tip om te ranken bij zoekmachines zoals Google, is om een specifieke niche te vinden. Scoren met algemene termen is erg lastig. Vind een niche die je ligt en waar je heel veel over weet. De eerste stap die je kunt maken als je begint is het schrijven van SEO teksten, of te wel, goede content die bruikbaar is voor gebruikers. Gebruik Keyword Research Tools om te kijken welke trefwoorden er het meest op gezocht word en waar de minste concurrentie op is.
10. Hoe vind ik een geschikt SEO bedrijf?
De juiste beslissing nemen bij het kiezen van een SEO bedrijf heeft grote gevolgen voor jouw website. Het verschil tussen een piek in organisch verkeer en een daling van de Google-ranking komt neer op het kiezen tussen een goede en slechte SEO specialist.
Een aantal tips:
- Vind een SEO bedrijf niet alleen door een Google-zoekopdracht voor “beste SEO bedrijf”. Het is beter om te kijken bedrijven er worden aangeraden. De beste SEO bedrijven hebben doorgaans veel vaste klanten die op hun beurt weer andere klanten hebben doorverwezen. Alleen bedrijven die nieuwe klanten nodig hebben, zullen bijvoorbeeld de moeite nemen om zelf te ranken voor “beste SEO bedrijf in Rotterdam”.
- Ga voor een SEO bedrijf waarmee je op de lange termijn kunt blijven werken. SEO bedrijven die je op de korte termijn de mooiste resultaten beloven doen dit vaak met Black Hat SEO methodes, wat je in de toekomst alleen in problemen kunt brengen.
- Wees specifiek over jouw doelen en zoek een bedrijf dat ze kan bereiken.