1. Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is de praktijk van het bouwen van link (ook bekend als “backlinks”) naar een website met als doel dat je beter door zoekmachines zoals Google gevonden wordt. Het is een onderdeel van SEO: search engine optimization; oftewel het optimaliseren van je website voor zoekmachines.

Er is echter een goede en een verkeerde manier om links naar jouw site op te bouwen. Als je een website op de lange termijn wilt laten groeien, moet jij jezelf alleen bezighouden met ‘natuurlijke linkbuilding’, dat wil zeggen het proces van het verdienen van links in plaats van ze te kopen of anderszins te bereiken door middel van manipulatieve tactieken. Dit wordt ook wel black-hat SEO genoemd, een praktijk die ervoor kan zorgen dat jouw site in wezen verbannen kan worden uit de zoekresultaten.
Dat gezegd hebbende, natuurlijke, organische linkbuilding is een moeilijk, tijdrovend proces. Niet alle links zijn gelijk: een link van een gezaghebbende website zoals de Telegraaf zal een grotere impact hebben op jouw ranking in de zoekresultaten dan een link van een kleine of nieuw gebouwde website, maar hoogwaardige links zijn moeilijker te krijgen.
2. Hoe werken links?
Simpel gezegd, een link, of een hyperlink, is een verbinding tussen twee pagina’s op internet. Met een link kun je mensen verwijzen naar een pagina, bericht, afbeelding of ander object op internet. Links zijn er in de eerste plaats voor mensen: met een link ‘reis’ je gemakkelijk van de ene weblocatie naar de andere.
Links zijn belangrijk sinds het begin van het web. Het World Wide Web kan worden gedefinieerd als een reeks onderling verbonden documenten die een web vormen. Links zijn verantwoordelijk voor deze verbindingen, waardoor gebruikers kunnen navigeren tussen pagina’s, sites, afbeeldingen, video’s en bestanden. Zoekmachines vertrouwen op deze linkstructuur om websites te crawlen en te rangschikken.
Toen Google begon te groeien en de populairste zoekmachine ter wereld werd, kwam de introductie van een algoritme dat een revolutie teweegbracht in het zoeken: PageRank.
PageRank heeft verschillende factoren overwogen om sites in de zoekindex te rangschikken. Het algoritme analyseerde de inhoud van de pagina op basis van de zoekwoorden en de populariteit op internet, gemeten via het netwerk van links.
3. Waarom is linkbuilding belangrijk?
Voor Google zijn links een van belangrijkste rankingfactoren in Google. Dus als je wilt dat de pagina’s van jouw website hoger in Google komen, heb je vrijwel zeker links nodig.
Google (en andere zoekmachines) beschouwen links van andere sites als ‘stemmen’. Deze stemmen helpen hen te bepalen welke pagina over een bepaald onderwerp (van duizenden vergelijkbare) het verdient om helemaal bovenaan de zoekresultaten te worden gerangschikt.
Als algemene regel geldt dat pagina’s met meer backlinks de neiging hebben om hoger te scoren in de zoekresultaten. Maar daar moet wel wat nuance in gebracht worden. Het is niet zo dan het enige dat je hoeft te doen, is meer backlinks bouwen dan de pagina’s die daar momenteel worden gerangschikt.
Niet alle links zijn namelijk hetzelfde (zie 4. Wat maakt een goede link?). Daarnaast houden zoekmachines rekening met veel andere variabelen bij het rangschikken van pagina’s. En de mix van deze variabelen kan zelfs afhangen van het type zoekopdracht waarvoor je wilt ranken.
Dus als je veel backlinks naar jouw pagina hebt en deze nog steeds slecht rankt, kijk dan naar andere rankingfactoren die ervoor kunnen zorgen dat je niet goed scoort.
4. Wat zijn goede backlinks?
Linkbuilding is meer dan alleen zo veel mogelijk links krijgen naar je website. Het is belangrijk dat deze backlinks van goede kwaliteit zijn. Niemand weet precies hoe Google de waarde van elke link precies meet. Maar er zijn enkele algemene concepten voor het evalueren van links waarvan de SEO-gemeenschap gelooft dat ze waar zijn.
- Autoriteit
- Relevantie
- Anker tekst
- Nofollow en follow
- Plaatsing
- Bestemming
Autoriteit
Er zijn twee soorten “autoriteit”: Ten eerst van een specifieke pagina en ten tweede van de hele website.
Pagina-autoriteit verwijst terug naar het oorspronkelijke PageRank-algoritme van Google, waarvan het basisidee supereenvoudig is: de pagina met de meeste links die ernaar verwijzen, is het sterkste.
Daarom is het goed om links te krijgen van oude pagina’s met sterke backlink profielen. Een link van een dergelijke pagina wordt geacht meer waarde te hebben dan een link van een nieuw gepubliceerde pagina die nog geen eigen backlinks heeft.
Aan de andere kant kan een nieuw gepubliceerde pagina in de loop van de tijd enkele hoogwaardige links krijgen. Dus de waarde van een link vanaf zo’n pagina kan op de lange termijn juist toenemen.
De vuistregel is dus om links te krijgen van waardevolle pagina’s die een grote kans hebben om in de loop van de tijd backlinks aan te trekken, en niet noodzakelijkerwijs op zoek te gaan naar oude pagina’s met sterke backlinkprofielen.
Website-autoriteit betekend hoe populair de website is. Een link van de Telegraaf heeft meer waarde dan de persoonlijke blog van je buurman.
Relevantie
Een van de belangrijkste factoren voor een goede backlink is hoe relevant de pagina is die naar jou linkt.
Stel, je hebt een blog over koffie en je publiceert een recensie van je favoriete koffiemolen. Later besluiten twee van je vrienden om ernaar te linken. Een uit zijn artikel “10 beste koffierecepten” en de andere uit hun artikel “10 geldbesparende tips”.
Welke van de twee pagina’s zou een sterkere stem uitbrengen in de ogen van Google (aangezien deze beide pagina’s dezelfde autoriteit hebben)? Natuurlijk de meest relevante.
SEO-professionals zijn van mening dat relevantie ook meedoet op websiteniveau. Dus een website die volledig over paarden gaat en linkt naar een koffie artikel is niet relevant en heeft daardoor waarschijnlijk minder impact.
Dat betekent dat je ernaar moet streven om links te krijgen van websites die op de een of andere manier relevant zijn voor de jouwe, in plaats van elke afzonderlijke link die zich voordoet te benutten.
Anchor tekst
Een anchor tekst (anker tekst)is een klikbaar stukje tekst dat een link naar een andere pagina bevat. In veel gevallen beschrijft ankertekst waar de gelinkte pagina over gaat. Kijk maar eens naar de ankertekst van deze pagina een paar alinea’s eerder:
Het is dus geen verrassing dat Google de woorden in anchor tekst gebruikt om beter te begrijpen voor welke zoekwoorden de pagina waarnaar wordt verwezen verdient te ranken.
Houd er alleen rekening mee dat hoe meer je probeert te controleren hoe verschillende pagina’s naar jouw pagina’s linken en hoe meer je alle “perfecte woorden” in de ankerteksten van jouw backlinks zet, hoe groter de kans dat Google je daarvoor bestraft.
Dus stel dat jij een pagina hebt over koffiebonen en 10 andere websites linken naar jouw artikel met het anchor tekst “koffiebonen”, kan dat als verdacht worden opgepakt door Google.
Nofollow en follow
“Nofollow” is een link kenmerk dat Google vertelt dat de linkende pagina zijn stem liever niet geeft aan de pagina waarnaar wordt verwezen.
Over het algemeen wil je ‘follow’ links bouwen, omdat dit degenen die je pagina helpt te ranken. Als je echter de mogelijkheid ziet om een nofollow-link van een relevante pagina met hoge autoriteit te krijgen, moet je dit absoluut doen.
Een goed voorbeeld is Wikipedia waar alle uitgaande links nofollow zijn. Een link krijgen van Wikipedia is ongelooflijk moeilijk, daarom zijn veel SEO’s ervan overtuigd dat die links behoorlijk waardevol zijn in de ogen van Google.
Bestemming
Bij het bouwen van links naar jouw website zijn er drie bestemmingen waar je ze naar kunt verwijzen:
- Jouw homepage
- Hoogwaardige teksten die backlinks of sociale shares aantrekken
- De pagina’s die je eigenlijk nodig hebt om hoog te scoren in Google.
En vaak zijn de pagina’s die je nodig hebt om goed te ranken ook de moeilijkste om links naar te krijgen. Dat komt omdat mensen liever linken naar informatieve pagina’s waar hun publiek gratis waarde kan krijgen, in plaats van naar commerciële pagina’s waar hun publiek waarschijnlijk afstand doet van hun geld.
Een van de meest voorkomende vragen in SEO is dus:
“Hoe kun je geld verdienende pagina’s ranken?”
En hoewel er niet één juist antwoord op deze vraag is, is iedereen het erover eens dat je de kracht van interne links moet gebruiken om deze pagina’s beter te laten scoren.
Met andere woorden, bouw zoveel mogelijk links naar jouw hoogwaarde tekstuele pagina’s en stuur vanaf daar naar de pagina’s die je wilt ranken via interne links.
En houd er rekening mee dat zaken als plaatsing, relevantie en ankertekst ook van invloed zijn op de waarde van de interne links.
Nofollow en follow
“Nofollow” is een link kenmerk dat Google vertelt dat de linkende pagina zijn stem liever niet geeft aan de pagina waarnaar wordt verwezen.
Over het algemeen wil je ‘follow’ links bouwen, omdat dit degenen die je pagina helpt te ranken. Als je echter de mogelijkheid ziet om een nofollow-link van een relevante pagina met hoge autoriteit te krijgen, moet je dit absoluut doen.
Een goed voorbeeld is Wikipedia waar alle uitgaande links nofollow zijn. Een link krijgen van Wikipedia is ongelooflijk moeilijk, daarom zijn veel SEO’s ervan overtuigd dat die links behoorlijk waardevol zijn in de ogen van Google.
5. Hoe kun je aan linkbuilding beginnen?
Om je een idee te geven hoe je aan linkbuilding kunt beginnen kun je hieronder een 3-tal basis strategieën lezen.
Lees hier een volledige linkbuilding strategie.
Startpagina's
Startpagina’s, ook wel bronnenpagina’s genoemd, zijn pagina’s die verwijzen naar goede content over een bepaald onderwerp.
Omdat deze pagina’s uitsluitend bestaan om te linken, is startpagina linkbuilding perfect om mee te beginnen.
De bekendste is natuurlijk startpagina.nl, die voor elk onderwerp een subdomein heeft, zoals vakantie.startpagina.nl, auto.startpagina.nl, verzekeringen.startpagina.nl en noem maar op.
Daarnaast heb je nog veel meer van dit soort websites.
Neem contact op met de beheerder van de website om je link te plaatsen. Zorg van te voren dat je goede bijpassende pagina hebt die goed bij de startpagina past.
Broken Link Building
Een gebroken link houdt in dat er gelinkt wordt naar een pagina die niet meer bestaat. Dit kan zijn omdat de hele website er niet meer is, of alleen die specifieke pagina.
Voorbeeld: Stel er is een pagina van iemand zijn of haar blog die linkt naar de website van Neckermann. Dit bedrijf is een aantal jaar geleden failliet gegaan en die website en pagina bestaan niet meer. Die link die voor die tijd is gemaakt, gaat nu naar een pagina toe die dus niet meer bestaat. Dit heet een gebroken link.
Maak een pagina die heel goed past waar in het verleden de nu gebroken link heen verwees. Neem vervolgens contact op om de website beheerder te wijzen op het feit dat de link niet meer werkt en dat jij een geweldige vervanging hiervoor hebt.
Skyscraper
De Skyscraper Technique is een linkbuilding-strategie waarbij je bestaande populaire content verbetert en de backlinks repliceert.
Zo werkt het in een notendop:
- Vind een relevant stuk inhoud met veel backlinks;
- Creëer iets veel beters;
- Vraag degenen die naar het originele stuk linken om in plaats daarvan naar jouw geweldige tekst te linken.
Gastbloggen
Gastbloggen is een andere manier van linkbuilding die niet heel moeilijk is en daarom goed is om mee te beginnen. Je kunt eenvoudig Googlen naar websites die gastblogs accepteren. Schijf een prachtige tekst en voeg een backlink naar jouw website toe.