Wat is een domeinnaam?

content schrijven

Inhoud

Wellicht heb je gehoord dat je een domein nodig hebt om een website te maken. Maar wat is een domeinnaam en hoe werken domeinen?

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een tekstreeks die is toegewezen aan een numeriek IP-adres, dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een website vanuit clientsoftware. In simpel Nederlands is een domeinnaam de tekst die een gebruiker in een browservenster typt om een bepaalde website te bereiken. De domeinnaam voor Google is bijvoorbeeld ‘google.com’ en van de Telegraaf ’telegraaf.nl’.

Het eigenlijke adres van een website is een complex numeriek IP-adres (bijv. 106.25.133.0), maar dankzij DNS kunnen gebruikers mensvriendelijke domeinnamen invoeren en worden ze doorgestuurd naar de websites die ze zoeken. Dit proces staat bekend als een DNS-lookup.

Domeinnaamextensies

Onderdeel van je domeinnaam is een domeinnaamextensie. Dit is wat er direct na de naam komt, zoals .com, .nl, .be, .org, .net en nog veel meer. De meest gebruikte wereldwijd is .com en Nederlandse websites gebruiken meestal .nl.

Wie beheert domeinnamen?

Domeinnamen worden allemaal beheerd door domeinregistries, die de reservering van domeinnamen delegeren aan registrars. Iedereen die een website wil maken, kan een domeinnaam registreren bij een registrar en er zijn momenteel meer dan 300 miljoen geregistreerde domeinnamen.

Hoe kan ik een domeinnaam registreren?

Iedereen kan een domeinnaam registreren, zo land de domeinnaam vrij is. Dit kun je doen bij domeinregistratiewebsites. Hieronder een aantal voorbeelden:

Lees tip! Geen idee welke domeinnaam je moet kiezen? Lees hier alles over: domeinnaam kiezen.

Hoe kan ik zien of een domeinnaam vrij is?

Om te zien of een domeinnaam beschikbaar is kun je op dezelfde manier zien als een domeinnaam registreren. Wanneer je een domeinnaam intypt en opzoekt zul je vanzelf zien of deze beschikbaar is.

Via whois.com kun je opzoeken wie een domeinnaam bezit

Wat is het verschil tussen een domeinnaam en een URL?

Een uniform resource locator (URL), ook wel een webadres genoemd, bevat de domeinnaam van een site en andere informatie, waaronder het overdrachtsprotocol en het pad. In de URL ‘https://websitemakenleren.nl/wat-is-een-domeinnaam/’ is ‘ websitemakenleren.nl’ bijvoorbeeld de domeinnaam, terwijl ‘https’ het protocol is en ‘/wat-is-een-domeinnaam/’ het pad naar een specifieke pagina op de website.