Het Domain Name System (DNS) is het telefoonboek van internet. Iedereen die het internet gebruikt en ook alle websites hebben een IP-adres (Internet Protocol). Zo’n IP-adres ziet er bijvoorbeeld zo uit: 188.3.4.56. Deze adressen zijn moeilijk te onthouden en niet gebruiksvriendelijk. Een DNS vertaalt daarom domeinnamen naar IP-adressen zodat internetbrowsers de bronnen kunnen laden. Hierdoor hebben gebruikers eenvoudig toegang tot informatie via domeinnamen, zoals telegraaf.nl of google.com.
Een uitgebreide uitleg: Wat is een DNS?
Elk apparaat op internet krijgt een IP-adres en dat adres is nodig om het juiste internetapparaat te vinden – zoals een straatadres wordt gebruikt om een bepaald huis te vinden. Dit betekent dat alle computers op internet, van jouw smartphone of laptop tot de servers die inhoud voor enorme winkelwebsites of kleine blogs hosten, vinden en communiceren met elkaar door nummers te gebruiken.
Deze nummers staan bekend als IP-adressen. Wanneer je een webbrowser opent en naar een website gaat, hoef je dit adres niet te onthouden en een lang nummer in te voeren. In plaats daarvan kun je een domeinnaam zoals websitemakenleren.nl invoeren en toch op de juiste plaats terechtkomen.
Wanneer jouw computer het IP-adres wil vinden dat bij een domeinnaam hoort, doet hij eerst zijn verzoek aan een DNS-server. Deze server, die meestal wordt beheerd door een internetprovider of een andere externe provider, weet welke andere DNS-servers hij moet vragen om de naam van een site met zijn IP-adres te vinden. De servers die daadwerkelijk over de benodigde informatie beschikken, worden gezaghebbende DNS-servers (authoritative DNS servers) genoemd.
Wat is een naamserver?
Internet is mogelijk dankzij een netwerk van computers die servers worden genoemd. Een server is een type computer dat is bedoeld voor het opslaan en leveren van websites aan andere computers over de hele wereld.
Een naamserver, in het Engels “nameserver”, is een speciaal type server die alle DNS gegevens van jouw domeinnaam bijhoudt. Het is zijn taak om jouw DNS-informatie te verstrekken aan iedereen die daarom vraagt.
Nameservers worden doorgaans beheerd door jouw domeinnaamregistrar of hostingprovider.
Elke domeinnaam moet minimaal twee nameservers hebben. De eerste nameserver is de primaire server. Als de primaire server niet reageert, wordt de secundaire naamserver gebruikt om de domeinnaam op te lossen.
Jouw website DNS instellen
Het beste van het DNS-systeem is dat het website-eigenaren in staat stelt hun websites te verplaatsen zonder hun domeinnamen te wijzigen.
De beste domeinregistreerders bieden domeineigenaren meestal eenvoudige tools om hun nameservers te beheren. In het ideale geval registreer je jouw domein bij jouw hostingprovider. Door het gebruik van jouw eigen hostingprovider hoef je niet een domeinnaam te verhuizen of het wijzigen van de nameservers.
Als jouw domeinnaam is geregistreerd bij één provider en jouw website wordt elders gehost, dan kun je eenvoudig de DNS-naamservers wijzigen en naar jouw webhost verwijzen.