Startpagina linkbuilding – 40 startpagina webites & link strategie

content schrijven
Om jouw nieuwe website op de kaart te zetten, kan startpagina linkbuilding een goede eerste stap zijn in jouw backlink strategie.

Inhoud

Wat is een startpagina?

De meeste mensen denken waarschijnlijk aan startpagina website als gewoon sites die andere sites opsommen. Hoewel dat waar is, is de realiteit dat ze veel meer zijn.

In de allereerste dagen van het internet hadden slechts een paar bedrijven websites. Internetverbindingen waren zeldzaam en er was niet veel winst te behalen. Toch ontstonden er verschillende websites, in verschillende niches.

Je moest echter de domeinnamen onthouden om toegang te krijgen tot die websites, want Google was er niet.

Maar naarmate het internet groeide, verschenen er steeds meer websites. Al snel konden mensen al die namen niet meer onthouden. Maar een paar slimme jongens van Yahoo! had het briljante idee om de beste website op te slaan in iets dat ze een webdirectory noemden (bronnenpagina).

In 1998 begon startpagina.nl hiermee om een overzicht te maken van handmatig geselecteerde links. De links werden verdeeld over verschillende ” dochter”-pagina’s, oftewel subdomeinen. Zo had je startpagina.nl, maar ook een auto.startpagina.nl met alle relevante websites over auto’s. In 2004 waren er meer dan 3500 dochter pagina’s voor elke niche.

In de opkomst dat er meer Nederlandse websites kwamen tussen 2000 en 2005, hadden veel mensen startpagina.nl als hun startpagina ingesteld.

Helaas, toen het aantal sites veel te hoog begon te worden, realiseerden mensen zich al snel dat het niet zo handig was om door al die categorieën te bladeren. Het zou te veel tijd kosten en uiteindelijk werden de beste resultaten door elkaar gehaald met de minder goede.

Dit is hoe zoekmachines verschenen. Het was veel handiger om een trefwoord in te typen en een lijst met topresultaten te krijgen dan door categorieën te bladeren om erachter te komen welke website de beste is.

Hoewel startpagina’s dramatisch in populariteit daalden, gebruikten mensen ze nog steeds. Maar niet waarvoor ze origineel bedoelt waren. De startpagina’s worden nu gebruikt, omdat links voor betere rankings zorgen.

Startpagina linkbuilding strategie

Voordat je jouw website op honderden startpagina links gaat aanmelden, is het goed te weten welke rol startpagina’s hebben in linkbuilding.

Zijn startpagina's belangrijk voor linkbuilding?

Ja, startpagina links kunnen belangrijk zijn, maar tot op een zekere hoogte.

Startpagina linkbuilding is een van de oudste SEO technieken. En laten we eerlijk zijn: bijna elke site die scoort, heeft dit soort links in hun profiel!

Het bouwen van startpagina links is het proces waarbij jouw website link wordt toegevoegd aan een online database (bronnenlijst) met links. Dit was jarenlang een zwaar gespamde tactiek, maar je kunt nog steeds relatief gemakkelijk relevante links van krachtige domeinen winnen.

Startpagina’s kunnen je nog steeds wel degelijk helpen met hoger in Google te komen, maar er is wel veel meer bij nodig. Denk aan kwaliteit van je content, gebruikerservaring, website snelheid, ander soort backlinks naar je website en honderden andere factoren.

Startpagina linkbuilding doe je vooral om een “link fundering” te maken. Deze links ondersteunen een website net zoals een fundering een huis ondersteunt: ze vormen de solide basis waarop de rest van jouw link inspanningen kunnen voortbouwen. 

Met alleen startpagina links zul je dus niet direct op zoekwoorden met veel concurrentie scoren, maar ze geven je wel een goed basis.

Wanneer gebruik je startpagina's?

Zoals gezegd vormen backlinks van startpagina’s een goede basis. Je gebruikt ze dus vooral om iets op te bouwen:

1. Je lanceert een nieuwe website en voegt in de eerste 9 maanden wat startpagina links toe om wat autoriteit om te bouwen. Jouw website wordt beter geïndexeerd en sneller door Google gevonden.

2. Als je een belangrijke pagina gemaakt hebt en deze een echte boost wilt geven.Vergelijkbaar met het lanceren van een nieuwe website, alleen dan in het klein.

3. Je kunt ook elke maand een aantal links toevoegen om jouw website structureel te laten stijgen.

Ankerteksten voor startpagina

Er wordt vaak gevraagd: wat is de beste ankertekst op een startpagina?

Het snelle antwoord is: kies het meest natuurlijke. In de meeste gevallen is dat jouw websitenaam.

Het belangrijkste is dat zowel de link als ankertekst relevant is.

Startpagina links kopen

Een groot aantal startpagina links kopen, is de gemakkelijkste en snelste manier om aan grote aantallen backlinks te komen.

Opletten bij het kopen van startpagina links

Het nadeel van grote aantallen startpagina links kopen is dat de link naar jouw website niet altijd op relevante startpagina’s wordt geplaatst. Vaak hebben de beheerders van dit soort pagina’s een enorme hoeveelheid pagina’s onder beheer, maar verspreid over tientallen categorieën. Als jij bijvoorbeeld 50 startpagina links koopt, kan het dus betekenen dat de beheerder niet 50 pagina’s heeft in jouw categorie / niche.

Je kunt hier creatief mee omgaan door relevante pagina’s te maken. Stel je hebt een vakantie website en je kunt een link plaatsen op een startpagina dat over auto’s gaat, dan kun je een pagina of blogpost op je website maken over autovakanties.

Waarom? Zoekmachines zoals Google kijken niet alleen naar hoeveel links je krijgt en hoeveel autoriteit een pagina heeft, maar ook hoe relevant de pagina is die naar jouw website linkt.

Wanneer een externe pagina naar een pagina op jouw website linkt en totaal niet van elkaar relevant zijn, zal de link veel minder waard zijn.

Waar kun je startpagina link kopen?

Het zal niet moeilijk zijn om een plek te vinden waar je startpagina links kunt kopen. Google een keer en er zijn tientallen websites die dit aanbieden. Ook op websites zoals Fiverr.com kun je startpagina links kopen.

De prijs voor startpagina links kopen verschilt in veel gevallen niet heel veel. Het belangrijkste is dat de kwaliteit goed is:

 • Relevante startpagina’s
 • Geen spam en goed beheerd
 • Hoge autoriteit van de pagina

Zelf startpagina’s benaderen

In plaats van startpagina links kopen, kun je zelf ook startpagina’s benaderen.

Hoe werkt het?

Het grote voordeel van zelf benaderen is dat je meer grip hebt dat jouw website op relevante startpagina’s wordt geplaatst. Er kunnen drie verschillende voorwaarden zijn wanneer je een startpagina zelf benaderd:

1. Jouw relevante link wordt gratis geplaatst op de startpagina

2. In ruil voor een gratis plaatsing op een startpagina, moet jij op jouw website ook een link plaatsen naar hun pagina. Dit hoeft overigens niet altijd vanaf dezelfde website te zijn, maar kan ook vanaf een andere website die je beheert.

Dit is tevens ook aanbevolen, want link ruilen kan gezien worden als een black hat SEO techniek. Op de eigen hulppagina’s van Google staat dat link ruilen in strijd is met de richtlijnen en dat dit je ranking in Google negatief kan beïnvloeden.

3. Sommige beheerders vragen een betaling voor het plaatsen van een link. Lees ook goed of de betaling is voor een permanente link, of dat je link maar 1 jaar op de startpagina wordt vermeld.

Hoe vind je niche gerelateerde startpagina’s?

1. Controleer jouw concurrentie

Bijna alle Nederlandse SEO specialisten doen aan startpagina linkbuilding. Een grote kans dat jouw concurrenten dit ook al gedaan hebben. Er zijn verschillende SEO tools waarbij je kunt zien welke websites linken naar de website van jouw concurrent.

De startpagina links die ze krijgen zijn er vaak makkelijk uit te halen. De link komt vaak van een subdomein af, zoals: categorie.naamstartpagina.nl. De meeste startpagina’s hebben woorden in hun domeinnaam zoals start, pagina, links, zoek en vinden.

2. Zoek op Google

Er zijn online een tal van overzichten met startpagina websites. Daarnaast kun je ook direct zoeken:

“categorie” + startpagina

“categorie” + startpagina‘s

categorie” + links

categorie” + zoekpagina

Hier moet je op letten

Het probleem is dat er zoveel startpagina’s van lage kwaliteit zijn en niet (goed) gemodereerd worden, dat veel ervan als spam worden beschouwd. Sommige startpagina websites hebben bijvoorbeeld het proces geautomatiseerd. Door automatisering komt er meer SPAM en irrelevante links bij.

Om startpagina inzendingen effectief te gebruiken om backlinks te bouwen, moet jij je concentreren op de kwaliteit van de pagina die je gebruikt.

De startpagina moet:

 • Actief zijn
 • Relevant voor jouw branche
 • Goed gemodereerd (dus geen spam)

Meld je meerdere keren aan

Het kan een goede startpagina linkbuilding tactiek zijn om jouw pagina meerdere keren aan te melden, om de kans groter te maken dat je geplaatst wordt. Dit, omdat niet alle beheerders even actief zijn of daadwerkelijk jouw aanmelding goedkeuren.

Let op! Meld niet je website meerdere keren aan op dezelfde pagina, maar op verschillende pagina’s van dezelfde website. 

Bijvoorbeeld: als je een website hebt voor een fietsenwinkel, dan kun je jouw pagina aanmelden op de volgende startpagina’s:

 • fietswinkels.startpagina.nl
 • bakfiets.startpagina.nl
 • damesfiets.startpagina.nl
 • elektrische-fiets.startpagina.nl
 • fiets.startpagina.nl
 • fietsaccessoires.startpagina.nl

Overzicht startpagina’s

Er zijn ontzettend veel verschillende Nederlandse startpagina websites. Hieronder vind je een overzicht van een aantal van deze websites. Wanneer je op de website zit, klik dan door naar de meeste relevante categorie van de niche waarin jij zit.