Wat is Gastbloggen & SEO gastblog strategie

content schrijven

Inhoud

Wat is gastbloggen?

Gastbloggen (of guest posts) zijn publicaties en artikelen op de website van iemand anders. Zo simpel is het.

Hoe werkt gastbloggen?

Gastbloggen is het schrijven van artikelen of blog posts voor andere websites. 

Deze artikelen bevatten vaak jouw naam met korte bio en worden vaak door de redacteur van die website gemarkeerd als zijnde geschreven door een “gastauteur” of een “bijdrager”.

Afhankelijk van de publicatie ontvang je mogelijk een vergoeding voor het schrijven. Dat is echter niet altijd het geval. Sommige websites beheerders bieden in plaats daarvan beloningen voor jouw bericht, zoals een link terug naar jouw persoonlijke website of sociale media-accounts.

Waarom gastbloggen?

Gastbloggen biedt voordelen voor beide partijen.

Voor de schrijver:

  • SEO – Gastbloggen is een populaire linkbuilding strategie onder SEO-specialisten. Door een link te plaatsen die naar jouw website verwijst in een door jouw geschreven artikel op een andere website, bouw je autoriteit op en kun je hoger in Google komen. 
  • Bereik – Het schrijven van een gastblog voor een grotere organisatie of site vergroot je bereik. Als je de lezers goed betrekt, zullen ze links naar jouw eigen bedrijf volgen of op jouw bio-gegevens klikken om meer over je te weten te komen.
  • Relaties – Voor nieuwe of opkomende schrijvers en bedrijven kan gastbloggen je helpen relaties op te bouwen. Het hebben van een voortdurende relatie met grotere organisaties of populaire bloggers kan leiden tot meer kansen en de volgende voordelen nog meer vergroten.
  • Geld – Ja, gastbloggers worden vaak, maar niet altijd, betaald voor hun inspanningen. 

Voor de website eigenaar

  • Nieuwe content – Soms kunnen blogs een beetje het zelfde lijken. Door gastbloggers binnen te halen, introduceer je nieuwe content die andere standpunten en stijlen met zich meebrengt en hiermee voor verfrissing zorgt. Zorg ervoor dat het de teksten wel relevant blijven tot je website.
  • Expertise –  Je wilt dat jouw website wordt gezien als expert in jouw niche. Door experts in jouw vakgebied te zoeken om een gastblog te schrijven laat je dit zien.
  • SEO – Ook de website eigenaar kan scoren op SEO gebied. Wanneer het een goed geschreven artikel is, met de juiste zoekwoorden en links, kan de site door meer mensen gevonden worden.

Waar moet je op letter bij gastbloggen?

De belangrijkste regel is dat een gastblog altijd natuurlijk moet zijn. Hiermee wordt bedoelt:

Relevantie

Websites hebben vaak een thema of vallen in een bepaalde niche. Zorg dat het gastblog zich daar aan houd.

Plaats je een link in het gastblog naar jouw website, zorg dat deze ook relevant is. Link dus niet door naar een pagina wat helemaal niks te maken heeft met het artikel.

Wanneer je een gastblog schrijft voor SEO redenen (om te kunnen linken naar jouw website), kijkt Google ook of dit relevant is. Voorbeeld: Een artikel op een paarden blog die linkt naar een programmeer blog is niet relevant en zal dus weinig effect hebben.

Geen spam

Voor zowel de schrijver als de website eigenaar is het belangrijk dat er geen spam is. 

Wanneer je als schrijver bijvoorbeeld een artikel maakt op een website waarvan elk artikel een gastblog is met reclame voor een ander bedrijf, dan kan Google dit zien als een lage kwaliteit, of zelfs een spam website. 

Wanneer je linkt vanaf een gastblog op een spam website naar jouw eigen website, dan kan dit ook schade doen aan jouw website. 

Maar ook als website beheerder moet je opletten dat een schrijver jouw een gastblog aanlevert zonder reclame.

Schrijf voor lezers​

Schrijf altijd voor lezers. Wie is je doelgroep? Gebruik een taalniveau die jouw lezers begrijpt.

Schrijf niet voor zoekmachines met een overmatig gebruik van zoekwoorden. 

Gastblog strategie

Ben je overtuigd om te gaan gastbloggen, dan is de eerste stap om websites te vinden die hiervoor open staan. 

Google naar gastblog mogelijkheden

Er zijn veel websites die op zoek zijn naar gastbloggers en Google is een geweldige plek om te beginnen bij het zoeken naar deze mogelijkheden. Je kunt elk van de volgende zoekopdrachten gebruiken om blogs te vinden die gastberichten accepteren. Vervang het zoekwoord gewoon door zoekwoorden uit jouw niche.

  • zoekwoord “gastblogger”
  • zoekwoord “gastblogger gezocht”
  • zoekwoord “gastblog”
  • zoekwoord “gastpost”
  • zoekwoord “guest post”

Zoek naar andere gastbloggers

Ken je andere productieve gastbloggers in jouw branche? Als je genoeg blogs in jouw branche leest, ken je enkele van dezelfde namen die herhaaldelijk opduiken. 

Zoek met Google Zoeken naar de naam van deze gastbloggers in jouw branche plus de zin ‘gastblog door’. Je kunt ook de tekst uit hun bio kopiëren en plakken in Google, aangezien de kans groot is dat ze in elk gastblog dezelfde bio gebruiken. Als laatste mogelijkheid kun je zelfs hun foto die ze in de bio gebruiken in Google Afbeeldingen zien op welke websites die wordt gebruikt. 

Op deze manieren kun je dus van andere gastbloggers die in jouw niche zitten, op welke websites zij iets hebben geplaatst. Vervolgens kun je deze websites zelf ook aanschrijven met jouw gastblog. 

Zoek op Social Media

Veel bloggers en gastposters delen hun laatste gastblog op sociale netwerken. Aangezien Twitter de gemakkelijkste is om te zoeken, moet je een Twitter-zoekopdracht uitvoeren op het trefwoord ‘gastblog’ om de laatste tweets over gastposten in jouw branche te krijgen. Volg gewoon de links om te zien welke blogs de gastposts accepteren.

gastblogger gezocht Twitter

Backlinks van concurrenten

Als jij (of jouw online marketingbureau) ooit een backlink-analyse van een concurrent heeft gemaakt terwijl je aan jouw SEO-campagne werkte, is de kans groot dat een of meer van jouw concurrenten backlinks hebben van gastblogs die ze hebben gedaan.

Je kunt dit opzoeken met de meeste SEO tools.

Gastblogpost pitchen

Wanneer je een aantal websites hebt gevonden die gastblogs accepteren, is het tijd om ze te pitchen.

Stap 1: Maak kennis met de inhoud van het blog

  • Voor welk publieksniveau schrijven ze (beginners, gemiddeld, gevorderd)?
  • Voor welk type publiek schrijven ze?
  • Wat voor soort inhoud schrijven ze? Zijn het vooral algemene artikelen of specifieke, gedetailleerde tutorials? Houden ze van lijstjes?
  • Ontdek welke berichten het beste doen.

Stap 2: Zie hoe andere gastposten doen

  • Wat voor gastblogs worden er geaccepteerd?
  • Welke gastbloggers plaatsen artikelen?

Stap 3: Neem content op

  • Personaliseer jouw e-mail: niet beste heer/mevrouw of beheerder van voorbeeld.nl. Vaak staat er op het blog de naam van de eigenaar.
  • Wie ben jij? Sommige blog-eigenaren laten alleen andere bloggers toe om gastberichten op hun sites in te dienen. Als je hebt gemerkt dat de meeste gastbloggers zelf bloggers zijn, wil je jezelf misschien voorstellen als blogger
  • Waarom je gastblogger zou moeten zijn. Vermeld in je pitch waarom je gastblogger zou moeten zijn. Voeg een paar links toe naar berichten die je elders hebt gepubliceerd, waaronder jouw eigen blog. Geef bij voorkeur berichten die een goede sociale betrokkenheid hebben, zodat de blogeigenaar jouw potentiële waarde voor hun publiek kan zien.

Als de richtlijnen voor gastposten je vragen om een onderwerpidee in te dienen, pitch dan (op basis van je onderzoek naar eerder populaire berichten) een paar verschillende ideeën zodat de blogeigenaar er een paar heeft om uit te kiezen.

Gastblog schrijven

Wanneer je gastblog websites hebt gevonden, kun je gaan schrijven aan jouw artikelen. 

Kies een onderwerp die je eigen zakelijke doelen ten goede komen

Gastbloggers concentreren zich vaak te veel op de website waarvoor ze schrijven, in plaats van op de inhoud. Dat is een goede strategie om ervoor te zorgen dat je blog post gepubliceerd wordt, maar het dient alleen de doelen van de publicatie website in plaats van die van jou.

Bepaal dus voordat je gaat schrijven wat het doel voor jou is met het gastblog, of het nu is voor verwijzingsverkeer, SEO of het verkrijgen van nieuwe leads of klanten.

Schrijf het artikel

Wanneer je een artikel gaat schrijven, zijn er een aantal dingen die je wel en niet moet doen

Wat je wel moet doen

  • Schrijf lange, boeiende inhoud (minimaal 1.000 woorden)
  • Breek de tekst op in kleine alinea’s
  • Optimaliseren voor on-page SEO
  • Gebruik afbeeldingen en grafieken
  • Voeg citaten toe van experts en influencers
  • Link naar je andere gepubliceerde gastblogs
  • Link naar jouw eigen, relevante inhoud
  • Link naar andere publicaties: studies, data, experts
  • Link intern naar andere artikelen van de website waarvoor je schrijft
  • Voeg je naamregel toe en leg uit waarom je een expert bent op dat onderwerp

Wat je niet moet doen

  • Links naar jouw site toevoegen die niet relevant zijn voor het artikel.
  • Vermelding van jouw bedrijfsnaam/product/dienst in de blogpost.
  • Opscheppen over jouw bedrijf of een tool/dienst die je aanbiedt.

Bio schrijven

Een belangrijk onderdeel van gastbloggen is jouw persoonlijke bio van je gastpost. Dit is soms zelfs de enige plaats waar je zelfpromotielinks naar jouw website, blog, product, service, boek, enz. kunt opnemen. Wat je in deze sectie schrijft, hangt af van jouw gastblog doel.

Belangrijke onderdelen die je in jouw bio moet opnemen zijn:

  • Voeg een link naar je website toe.
  • Maak een aangepaste landingspagina om het publiek weer te geven.
  • Zet je Sociale profielen er in, zoals LinkedIn, Facebook, Twitter etc.
  • Maak een beknopte, beschrijvende bio. Voeg een beetje toe over je achtergrond en ervaring over waarom je gekwalificeerd was om een gastpost te schrijven. Vermeld jouw huidige baan of projecten die interessant kunnen zijn voor lezers.

Tips voor na de publicatie

  • Wees actief in reageren op reacties. Beantwoord eventuele vragen en reageer op positieve opmerkingen; hierdoor val je op tussen andere auteurs.
  • Volg de post op social media en reageer op reacties wanneer dit zinvol is.
  • Promoot het bericht ook op jouw sociale kanalen.
  • Houd de resultaten van jouw blog artikel in de loop van de tijd bij. Afhankelijk van jouw doelen kun je verschillende Analytics en SEO-tools hebben om verschillende statistieken bij te houden.