Eigen ebook maken & geld verdienen in 7 stappen

content schrijven

Inhoud

eBook schrijven

De eerste stap als je een eBook wilt maken, is de tekst schrijven voor een eBook. Hier moet je op letten.

ebook schrijven

Begin met een overzicht

Voor een eBook schrijven kun je het beste beginnen met een overzicht te maken waarover je gaat schrijven. 

Maak een lijst van onderwerpen waarover je wilt schrijven met beschrijving en zet ze in een logische volgorde. 

Kies een onderwerp dat je kent

Je wilt schrijven met autoriteit, vertrouwen en passie. Het is geen goed idee om een onderwerp te kiezen alleen omdat je denkt dat het een bestseller is.

Maak je schrijven niet bloemrijk en ingewikkeld

Zorg ervoor dat al je teksten gemakkelijk te lezen en te begrijpen is. Het is beter om op een gemoedelijke manier te schrijven en niet op een academische manier. Zijn jouw teksten voor iedereen begrijpelijk? Het helpt om teksten te schrijven op een lager taalniveau, zoals B1 en A2.

Proeflezen

Vergeet het proeflezen niet. Controleer nogmaals op grammaticale fouten, spelfouten, enz. Zorg ervoor dat een vertrouwde vriend of zelfs een professionele proeflezer jouw e-boek doorneemt voordat je het publiceert. Er is niets erger dan een boek vol fouten uit te brengen en het wekt geen vertrouwen bij jouw lezers, wat kan leiden tot terugbetalingen en slechte recensies.

Ebook zelf maken

De volgende stap is jouw tekst omzetten in een eBook. Hieronder lees je hoe je dit makkelijk zelf kunt doen.

ebook zelf maken

Word of Powerpoint

Wie is er niet bekend met Microsoft Word? Iedereen met een computer kan het prima bedienen. Dus als je het type bent dat niet graag nieuwe software leert, dan is dit een geweldig hulpmiddel om je e-boek te maken.

In MS Word kun je jouw boek helemaal opnieuw ontwerpen of kiezen uit de beschikbare sjablonen en deze aanpassen.

Wanneer je klaar bent met het schrijven van jouw e-boek, duurt het converteren naar een PDF nog geen minuut:

 1. Druk op Ctrl+P om het Print Screen te openen.
 2. Klik op de Printerlijst, scrol omlaag en kies Microsoft Afdrukken naar PDF.
 3. Klik op de knop Afdrukken. Er wordt niets op papier afgedrukt, maar het document wordt opgeslagen in een PDF-bestand.

Heb je geen Word, dan kun je gratis gebruik maken van Google Docs. Typ gewoon jouw tekst en bewerk deze zoals je wilt, van het lettertype tot het toevoegen van afbeeldingen en andere media. Als je tevreden bent met het eindresultaat, klikt je op Bestand -> Downloaden als -> PDF-document (.pdf).

Hetzelfde kun je ook doen met Microsoft Powerpoint of Google Slides.  Door de mooi opgemaakte sjablonen die hier beschikbaar zijn, is deze optie vooral populair onder e-book makers die veel nadruk willen leggen op grafisch.  

Wil je het nog professioneler doen? Leer dan met Adobe Indesign een eBook te maken. Je kunt via de website een gratis proefversie downloaden

wor

Download eBook sjablonen (gratis)

Ben je niet zo goed in het ontwerpen van een eBook? Gelukkig zijn er vele websites waarbij je (gratis) sjablonen kunt downloaden voor Word en PowerPoint. Dit maakt het een stuk eenvoudiger.

Hieronder een aantal websites waarbij je sjablonen kunt downloaden.

 

Omzetten naar eBook formaat

In Word en Powerpoint kun je een document opslaan als “PDF“. Dit is in veel gevallen genoeg. Veel bloggers die een ebook verkopen via hun eigen website of bedrijven die een gratis ebook weggeven, zullen dit in PDF doen.

Echter zijn er ook speciale eBook formaten:

 • EPUB – Het populairste ebook formaat. Het grootste voordeel ten opzichte van een PDF, is dat in een PDF-document de tekst altijd dezelfde grootte blijft en je vaak om die reden moet inzoomen wanneer je het bestand opent op je telefoon. Een EPUB bestand schaalt de tekst mee afhankelijk op welk scherm je het leest, zodat het altijd goed leesbaar blijft. 
 • AZW – Ebook-bestandstype ontworpen voor de Kindle
 • MOBI – Oorspronkelijk voor de Mobipocket Reader en werkt op meerdere apparaten, maar wordt weinig meer gebruikt.
 • IBA – Het eigen e-book formaat voor de Apple iBooks Author-app. Wordt alleen gebruikt voor boeken die in iBooks zijn geschreven. Het is niet compatibel met andere e-readers.

Wil je jouw eBook verkopen via grote marktplaatsen zoals Amazone en bol.com, dien je jouw ebook wel aan te bieden in een officieel eBook formaat.

Een aantal diensten, zoals kobo, Lulu en Smashwords, kunnen jouw Word-document redelijk goedkoop naar een EPUB vertalen. Deze diensten hebben relaties met bol.com (kobo), Amazon en Apple (evenals met andere digitale boekwinkels) en zullen niet alleen jouw ebook maken, maar het tegen een kleine vergoeding ook indienen bij deze boekhandels.

Als je je boek alleen in Amazon’s Kindle Store wilt verkopen, kun je je Word-bestand gratis converteren door het zelf in te dienen bij Amazon’s Kindle Direct Publishing (KDP).

Hiermee moet je opletten bij zelf maken eBook

 • Lettertype – Gebruik een lettertype en grootte dat gemakkelijk te lezen is. Sla een document op en probeer het bijvoorbeeld eens op jouw telefoon te lezen en kijk of het duidelijk is.
 • Kleuren – Match je ebook met de kleuren van jouw merk, maar zorg dat teksten altijd goed leesbaar blijven.
 • Voeg afbeeldingen toe – Afbeeldingen moeten er niet alleen zijn om het ebook aangenaam te maken voor de ogen. Ze moeten vooral worden gebruikt om ter verduidelijking van jouw tekst en het begrip van de lezer te vergroten.
 • Markeer citaten of statistieken – Een andere manier is door citaten of statistieken in jouw ontwerp te markeren. Zorg er wel voor dat het citaat of de statistiek die je gebruikt echt waarde toevoegt aan de inhoud.
 • Plaats de juiste call-to-action – Wanneer je klaat bent met ebook schrijven en ontwerpen, vergeet het dan niet te optimaliseren voor het genereren van leads, conversie en promotie.

eBook software

Voor een paar euro per maand kun je ook kiezen om een eBook te maken via online software. Je moet het er voor over hebben, maar het brengt wel een aantal voordelen mee.

ebook design

Voordelen van ebook software

 • Zonder al te veel kennis (of zelfs inzicht) in het opmaken van documenten, kun je met een online platform vaak heel makkelijk iets moois maken. Ze hebben honderden sjablonen waar je gebruik van kunt maken en waar je alleen jouw ebook tekst in hoeft te plakken.
 • Zelf een ebook maken met Word of Powerpoint geeft je alleen de optie om het als PDF te exporteren en niet als officieel ebook document (epub). Met een online platform is dat vaak wel mogelijk. Wil je een eBook verkopen, dan is het belangrijk om dit wel te hebben.

Online ebook platforms

Hieronder een overzicht van een aantal platforms waarbij je zelf een ebook kunt maken:

 • Canva – Dit is het grootste en bekendste platform om afbeeldingen, presentaties, posters, documenten en andere visuele inhoud te maken. 

  Het heeft een bibliotheek met sjablonen die gemakkelijk kunnen worden aangepast. Met behulp van de eenvoudige tools voor slepen en neerzetten, kun je binnen enkele minuten een professioneel ogend en opvallend eBook maken.

 • Designrr – Dit platform is specifiek voor het maken van eBooks. Je kunt zelfs een link van jouw blog post importeren en Designrr maakt er automatisch een eBook van.

 • Visme – Een van de beste eBook-ontwerpsoftware. Hiermee kun je prachtige on-brand presentaties, infographics en andere visuele communicatie ontwerpen. Het heeft meer dan 6 miljoen gebruikers, waaronder enkele topmerken zoals PayPal, IBM, Unilever en Zürich.

eBook laten maken

Wil je een eBook verkopen in grote webshops? Dan kan het wijs zijn om je vooral te richten op een ebook schrijven, maar het daadwerkelijk in elkaar zetten over te laten aan iemand met veel ervaring. Met vele freelancers hoeft dit gelukkig niet veel te kosten.

Freelance websites

Wil je een eBook laten maken? De makkelijkste en goedkoopste manier is om dit te laten doen door een Freelancer. 

Zo kun jij je richten op een ebook schrijven en de opmaak laat je over aan iemand over met veel ervaring. Overigens kun je zelfs het schrijven overlaten aan iemand anders.

De populairste freelance website om dit te laten doen is Fiverr

ebook ontwerpen op fiverr

eBook verkopen

Wil je jouw ebook verkopen? Denk dan goed na over hoe je dit wil doen. Kies je er voor om dit op je eigen website te doen of via een grote marktplaats.

ebook verkopen

Belangrijk bij eBook verkopen

De meest vanzelfsprekende manier om geld te verdienen met een eBook is natuurlijk jouw eBook verkopen. Maar vooral als beginnende schrijver kan dit lastig zijn. 

Het wordt nog veel moeilijker als je ergens over schrijft waar vele andere al over geschreven hebt. Daarom een aantal belangrijke tips om op te letten:

 • Uniek – Wil je geld verdienen met de verkoop van een eBook, zorg dat je ergens over schrijft waar niemand (of weinige andere) over hebben geschreven. 
 • Waardevolle informatie – Deel informatie waar mensen geld voor over hebben. Niet informatie die ze direct van jouw website af kunnen halen of ergens anders online. 
 • Goed in elkaar gezet – Voeg een inhoudsopgave toe en illustraties die je helpen een verhaal over te brengen. Deel de hoofdstukken in op een logische manier. 
 • Foutloos – Controleer je ebook op grammaticale fouten en spelfouten. Veel fouten kunnen zorgen voor terugbetalingen en slechte recensies.

eBook verkopen op eigen website

Een ebook verkopen op eigen website heeft als grote voordeel dat je niet hoeft te concurreren tussen andere boeken, zoals op een marktplaats als bol.com of Amazone. Daarnaast hoef je ook geen commissie af te staan.

Het belangrijkste is dat je een website hebt met aardig wat unieke bezoekers per maand. Je kunt er namelijk niet van uit gaan dat iedere bezoeker ook jouw website bezoekt om een ebook te kopen.

Zorg dat je eigen website een goede marketing funnel heeft om jouw ebook te verkopen. Is het jouw enige product op de website? Zorg dan dat er een bijvoorbeeld een duidelijke knop in je hoofdmenu zit naar jouw boek. 

Een goed converteerde landingspagina maken is ook aan te raden. Een landingspagina promoot jouw boek om te kopen.

Zo verkoop je jouw ebook op eigen website

Stap 1: Wanneer je een WordPress website hebt kun je de plugin WooCommerce toevoegen, waarmee je van jouw website eenvoudig een webshop maakt. (Plugins -> Plugin toevoegen -> WooCommerce)

Lees hier: Maak je eigen WordPress webshop met WooCommerce. Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit doet. 

Stap 2: Upload jouw ebook. Je kunt dit doen via media uploaden op jouw website, maar je kunt ook kiezen om dit te doen op Dropbox of Google Drive.

Stap 3: Vervolgens kun je in WooCommerce een digitaal product toevoegen. 

digitaal product verkopen in WooCommerce

Geef het een prijs, voeg informatie toe over het boek met afbeeldingen en plaats de download link van het boek (zie afbeeldingen hieronder).

Het gehele proces gaat vervolgens automatisch. Van de bestelling tot aan het versturen van de download link om toegang te krijgen tot het eBook.

Ebook verkopen via marktplaatsen

Met marktplaats bedoelen we niet de website marktplaats, maar websites die werken zoals een marktplaats. De bekendste webshops die zo werken staan hieronder benoemd. Via deze websites kun je jouw ebook verkopen. Het voordeel is dat deze websites al razend populair zijn en miljoenen bezoekers hun ontvangen. 

Het nadeel is natuurlijk dat jij niet de enige bent die iets op die website verkoopt en je vaak veel reviews nodig hebt om opgemerkt te worden.

 • Bol.com
 • Amazone 
 • Google Play 

Geld verdienen met ebook

Naast verkopen, kun je ook op andere manieren geld verdienen met een ebook.

geld verdienen met ebook

Ebook als marketing tool

Je kunt indirect geld verdienen met een ebook. Met name wanneer je dienstverlening doet of duren producten verkoopt kan een gratis eBook iemand overhalen om het bij jou iets af te nemen. 

 • Met het geven van iets gratis, krijgen mensen het gevoel dat ze ook iets terug moeten geven. De informatie in het boek moet natuurlijk wel waardevol zijn. Maar je zult zien dat mensen die jouw ebook gratis aangevraagd hebben, veel sneller iet bij jouw kopen.
 • Met het geven van een gratis ebook bind je mensen aan jouw merk.
 • Een gratis eBook is een geweldige manier om meer nieuwsbrief inschrijvingen te krijgen. Laat mensen hun e-mailgegevens delen om toegang te krijgen tot jouw eBook. Lees hier hoe je dit kunt doen met Mailchimp instaleren op WordPress. Vervolgens is het natuurlijk de bedoeling dat je vanuit je nieuwsbrief verkoopt.

Affiliate marketing

Je kunt jouw ebook gratis weggeven en er nog steeds geld mee verdienen. Sterker nog. Als je het goed doet, kun je er zelfs veel meer geld mee verdienen. 

Affiliate marketing is wanneer je producten en diensten van een ander bedrijf of persoon aanbeveelt en voor elke geslaagde conversie, hiervoor een commissie ontvangt. 

Via een affiliate programma krijg je persoonlijke links van bijvoorbeeld een webshop. Wanneer iemand via jouw link op die webshop wat koopt, ontvang jij daarover een commissie. 

Deze links kun je ook gemakkelijk verwerken in jouw eBook. Voorbeelden:

 • Ebook over eten en koken – Doe affiliate waar je de beste pannen kunt kopen.
 • Ebook over reizen – Doe affiliate voor hotel websites.
 • Ebook over zelf een schuur bouwen – Affiliate voor waar je boormachines en zagen kunt kopen.
 • Ebook over websites –  Doe affiliate voor hosting

In elke niche zijn er wel affiliate procucten en diensten te vinden, maar affiliate werkt niet in elk soort ebook. Zoals je in de voorbeelden kunt zien, werkt het met name goed voor “Gidsen” en “How-to-ebooks”.

Order bump

Een eBook kan ook een geweldige upsale zijn (of eigenlijk order bump). Stel, je verkoopt fietsen in jouw webshop en in het proces van het bestellen van een fiets, biedt je een ebook met beste fietsroutes aan voor een 5 euro. 

Dit wordt ook wel een order bump genoemd. Het is simpel, maar vooral een geweldige manier om wat extra te verdienen.

Advertenties

Natuurlijk moet je hier voorzichtig mee zijn. Je kunt gemakkelijk een advertentie weghalen uit je website en een nieuwsbrief wordt vaak na 1 keer openen niet meer naar gekeken.

Maar als iemand eenmaal jouw ebook heeft gedownload en het een jaar laten nog steeds gebruikt, moeten de advertenties nog wel relevant zijn.

Het beste kan de advertentie gaan over een merk, product groep of bedrijf en niet over een specifiek product, wat om de zo veel tijd wordt vervangen door een nieuwe versie.

Je kan ook meer geld vragen om in jouw ebook te adverteren dan op jouw website, omdat een advertentie in een ebook permanent is.

Hoe promoot je jouw eBook

Jouw teksten zijn geschreven, het eBook is ontworpen en het staat online klaar om te verkopen of gratis weg te geven.

Dan is het nu tijd om het boek te promoten.

marketing

Op je eigen blog

Promoot jouw e-book via jouw blog of website. Plaats een samenvatting of wat je kunt verwachten als blog post om mensen nieuwsgierig te maken. Je kunt een popup maken die te voorschijn komt, een duidelijke knop in je menu, banners op verschillende plekken op je website. Vergeet niet een duidelijke call-to-action te plaatsen, waar je ook voor kiest.

Social Media

Een van de beste manieren in het begin om jouw ebook te promoten is via Social Media. Plaats een bericht op Instagram, Twitter, Facebook en wat je ook hebt; zowel je persoonlijke kanalen als eventueel jouw bedrijfskanalen. Een lancering van een eBook wordt gezien als een hoogtepunt die veel vrienden en familie graag voor je delen. 

Gastbloggen

Jouw eBook is klaar en je wilt dat de hele wereld het weet (of alleen Nederland). Vraag aan bloggers die in jouw niche zitten of je er een gastblog mag plaatsen met een link waar ze het kunnen kopen of downloaden.

Dit is niet alleen goed als direct verwijzingsverkeer, maar dit is ook een linkbuilding strategie wat gebruikt wordt door SEO’ers zodat hun pagina hoger in Google komt.

Persbericht

Schrijf een persbericht over jouw nieuwe eBook. Grote landelijk bladen zoals het Algemeen Dagblad of de Telegraaf zullen dit niet zo snel oppakken, maar regionale bladen en vooral niche gerelateerde (online) magazines doen dit wel sneller.

Het mooiste is dat deze bladen en magazines altijd vaste groep lezers heeft, waardoor je een aardig wat bereik hebt. En redactionele stukken zijn ook gratis reclame.

Het hangt er natuurlijk ook vanaf waarover jouw boek gaat. Wanneer je baanbrekende onderzoeken deelt, een nieuw soort dieet of hoe je aan een huis kunt komen tijdens de huizencrisis, zal het sneller opgepakt worden dan een boek over jouw reis door India.

Adverteren

Het mooie van een digitaal product is dat je marges heel hoog zijn. Het is daarom erg aantrekkelijk om te adverteren op digitale producten. Want stel, jij verkoopt jouw eBook voor 10 euro en je betaald 9 euro per conversie, dan maak je nog steeds winst.